HaberTS- Haber Servisi- Dünya tam bir satranç tahtasına dönmüş durumda; bu oyunda piyonda çok şahta ama kazanan da çok olacak. Türkiye bu oyunda piyon olmayacağını akıllı hamlelerle ilan etti. Dünya düzeni her geçen gün farklı bir akışa sahne oluyor; geçmişte ki dengelerin hepsi şaşmış halde ve bu dengeler yakın bir zamanda yeniden kurulacak. Şu anda ülkelerin yaptıkları stratejiler birbirini tartmak üzerine şekil almış durumda ve herkes taşını öne sürüyor. Türkiye geçmiş zamanda küçük taşlara sahipti ve karşısında bulunan büyük taşlar karşısında sadece hamle yapıyor ama hep bekliyordu. Şimdi bizim de büyük kozlarımız var ki bu oyunda biz de varız. İşte detaylar

Rusya hamlesini yaptı ama yemedik

Rusya son 70 yıldır hep şah ve vezire sahip bir ülke oldu; son yıllarda ise elinde vezir yerine küçük taşlar var ve hale akıllıca hareket etmeye çalışıyor. Şu an Rusya kadar güçlü olmasak bile ondan da aşağı bir yerde değiliz. Rusya bizim Akdeniz de ne kadar ciddi olduğumuzu tartmaya çalıştı ki bu hamlesini çok açık yaptı; yaptıkları açıklamada Rusya’nın doğu Akdeniz’de bir füze testi yapacağını açıkladılar. Bu Türkiye’nin haklarına gasp gibi bir hamleydi; Türkiye ne Rusya ile ters düşmeli ne de Akdeniz’den çıkmalıydı ve ona göre bir hamle yapmak zorundaydı ki yapacağı en akıllı hamleyi yaptı.

Rusya Akdeniz’de füze denemesi yapacak ama doğuda değil

Türkiye şimdilerde doğu Akdeniz’de son sürat sondaj yapıyor; bu sondajların sonunda ekonomiye büyük katkı beklenirken asıl hamleyi Rusya yaptı. Türkiye’nin sondaj yaptığı bölgelerde bir füze denmesi planı ortaya çıktı. Bu Akdeniz’den çıkın demenin en kibar yoluydu ama Türkiye Rusya için bir atış sahası vererek ki bu geçici bir yerdir, onları Akdeniz’in doğusundan uzak tutmayı başardı. Bu şekil de Rusya hem bize yakın olmadı hem de ters düşmemiş olduk. Rusya ile Türkiye karşı karşıya zaten gelmezler ki bu iki ülke arasında küçük kıyamet anlamına gelir. Bunu ne Rusya ne de biz göze alırız. Bu yüzden akıl oyunları hepsinden daha ön plana çıkıyor ki Türkiye yaptığı hamleler ile bütün akıl oyunlarını ter köşe yapmayı başardı ve onları da alt etmeyi bildi.