Parkinson hastalığı ile ilgili toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her sene 11 Nisan'da Dünya Parkinson Günü hatırlatılır.

Parkinson hastalığı ilk kez 1817 yılında tanımlanmıştır. Beyin hücrelerinde kayıp ile başlayan, erkeklerde daha sık görülen ve titrek felç olarak görülen bu hastalıkta hastanın yavaş hareket ettiği gözlemlenir.

Yavaş ve sinsi ilerleyen bu hastalık felce ve ölüme neden olmamaktadır.

Beyinde hücrelerin birbiriyle iletişimi sağlayan maddeleri üreten hücreler bozulduğunda bu hastalık ortaya çıkar. Dopamin hücreleri yüksek miktarda azalırsa Parkinson hastalığı belirtileri ortaya çıkar. Türkiye'de %1 oranında görülen hastalıkta kişinin yaşam kalitesi bir hayli düşmektedir.

Parkinson Belirtileri

Hareketlerin yavaşladığı bu hastalıkta, istirahat ederken titremeler, kaslarda sertlik, postür reflekslerinde azalma gibi belirtiler görülür.

Konuşma monoton hale gelir, mimikler azalır, gövde hafif eğik bir pozisyon alır, hareketler yavaşlar, kollarda ağrı ve hareketlerde zorlanma görülür.

5 evresi olan Parkinson hastalığının son evresinde hasta yatağa ve tekerlekli sandalyeye bağlı kalmaktadır.

Parkinson Tedavisi

Öncelikli tedavisi ilaç kullanımıdır. Günümüzde bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. İlaç kullanımında yan etkiler varsa cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Beyin pili ve beyne lezyon cerrahisi uygulanabilir. Erken teşhis, uygun tedavi, fizyopterapi ve egzersiz sayesinde hastalığı hafif atlatmak mümkündür.

Editör: TE Bilişim