Adana'da iki mahalle mavi dil hastalığı sebebiyle karantinaya alındı! Mavi Dil hastalığı nedir? İşte önemli detaylar!

Mavi Dil hastalığı hayvanlarda görülüyor ve oldukça bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor. İlk vakalar Adana'nın Yumurtalık ilçesinde görüldü. İlçedeki iki mahalle karantinaya alındı.

Asmalı ve Gölovası mahalleleri ile civarda bulunan hayvanlarda mavi dil hastalığı görüldü. Bu iki mahalleye ve 10 km yakınlarına hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Hastalık sinekler tarafından yayılan bulaşıcı bir hayvan hastalığı. Şu an aşılamalar başladı, ayrıca mahallelerde ilaçlama yapılıyor. Hayvan sahipleri de bilgilendirildi.

Kan emen sineklerin hayvanlara bulaştırdığı mavi dil hastalığı ölümcül mü?

Bu hastalığa Culicoides cinsi sinekler neden oluyor. Hayvanları sokup zehrini bulaştıran sinekler mavi dil hastalığına yol açıyor. Hastalanan hayvanlarda ödem ve dilde renk değişimi gibi belirtiler görülüyor. Tatarcık cinsi sineklerin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda yol açtığı bu hastalık evcil hayvanlara da bulaşabiliyor.

Mavi dil hastalığı insanlara bulaşmıyor. Fakat hayvan sahipleri onların canı için endişeli. Hastalanan hayvanlarda yüksek ateş, dudak emme, dilde mavileşme, irinli burun akıntısı, yara, solunum güçlüğü, deride kızarıklık, ishal belirtileri görülüyor. Hastalığın önlenmesi ve tedavisi için aşılama ve karantina şart.