Ağız kokusu sorunu Ramazan ayında oruç tutarken en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri. Periodontoloji Uzmanı Dt. Halil Çelik, ağız kokusuna karşı doğal çarelerden bahsetti.

İyi temizlenmeyen dişlerde ve ağız boşluğunda bakteriler oluşur. Bunlar diş eti iltihaplanması, diş çürükleri, sindirim problemleri, sinüzit ve farenjite kadar yol açabilir.

Ramazan ayında ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Dişler her gün fırçalanmalı ve temizlenmelidir. Uzun süre aç kalan bireylerin ağız içi ve dişleri asidik bir yapıya bürünür. Sahurdan ve iftardan sonra dişler en az ikişer dakika fırçalanmalıdır. Diş ipi veya ara yüz fırçası ile dişler temizlenmelidir. Dil temizleyicisi de kullanılmalı, yemek artıkları uzaklaştırılmalıdır.

Diş ve ağız sağlığı için lifli gıdalar bol bol tüketilmelidir. 10-12 bardak su tüketmek, elma, armut gibi katı meyveleri ısırarak yemek önemlidir.

Sahurda baharattan kaçınılmalıdır. Lokmalar fazla çiğnenmelidir. Yumurta ve süt ürünleri de ağız kokularına neden olabilmektedir. Yine sahurda çay ve kahve gibi içeceklerden kaçınılmalıdır.

Gün içerisinde yutmamak kaydıyla gargara yapılabilir.

Editör: TE Bilişim