Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Covid-19 aşısıyla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı. Koronavirüs aşısı bağışıklık sisteminde virüse karşı çok güçlü bir etki yaratıyor. Fakat, aşı yaptırdıktan sonra vatandaşların alkol ve sigaradan uzak durması öneriliyor. Alkol ve sigara, aşının etkisini kaybettirebiliyor. Aşı olanlarda ciddi riskler oluşturabiliyor.

Alkollü içecekler negatif etki yaratarak aşının etkisini azaltıyor. Üstelik sadece Covid-19 aşısında da değil! Tüm aşıların etkinliğini azaltan bir faktör.

Covid-19 Aşısı Olacaklar Dikkat!

Aşı olmadan bir süre önce alkol ve sigarayı bırakmak gerekiyor. Aşıyı yaptırdıktan sonra da kesinlikle alkol ve sigara kullanımı tavsiye edilmiyor. Bu ikili, aşının etkisini azaltıyor. En güvenli süre aşıdan 10 gün öncesi ve 1 ay sonrası olarak açıklandı.

Sigaranın sağlığa olumsuz etkileri yıllardır anlatılıyor. Aşı olduktan sonra vücutta antikorlar oluşmaya başlar. Bu dönemde aşının vücutta yer edinmesi ve faydalı olması için hiçbir zararlı madde kullanılmamalıdır. Prof. Dr. Oğuztürk, “Pandemiden kendimizi kurtarmak için bu iki zararlı maddeden bir an evvel uzaklaşmalıyız" şeklinde konuştu.