Meteoroloji bugünler için aşırı sıcak alarmı verdi. Pek çok kişi sıcak havalardan olumsuz etkileniyor. Peki, bu sıcaklardan kötü etkilenmemek için neler yapılabilir?

Çevre ısısı çok yükselirse, vücut doğal ısı alışverişini ideal bir şekilde yerine getiremez. Sıcak çarpması dahil ölümcül sonuçlar görülebilir. İşte aşırı sıcaklardan çok kötü etkilenmemek adına yapabileceklerimiz...

Sıcak Hava Çarpması Nasıl Anlaşılır?

Terli ve soğuk cilt, halsizlik, aşırı susama hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, kas krampları, bulantı, kusma ve idrar koyulaşması ilk belirtilerdir. Sorun devam ederse cildin kırmızı, sıcak ve kuru bir hal aldığı görülür. Vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır. Son safhada avranış bozukluğu ve bilinç bulanıklığı görülür.

Aşırı Sıcaklardan Nasıl Korunuruz?

Böyle bir durumda kişi hızlı bir şekilde serin ve kuru bir yere alınmalı, kıyafetleri gevçetilmeli, soğutucular çalıştırılması, bilinci kapalıysa sıvı verilmemeli ve derhal sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Eğer gerekiyorsa hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır.

Açık havada çalışanlar şapka, gözlük vs takmalı ve bol su içmelidir.

Giysiler bol ve açık renk olmalıdır.

Gölgede mola verilmelidir.

Mecbur olmadıkça 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalıdır. Hamileler ve çocuklar daha çok etkilenmektedir.

Sık sık duş alınmalıdır.

Susamayı beklemeden günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Ayran, süt, maden suyu ve meyve suyu da ideal seçimlerdir.

Kahve, çay, gazlı içecek ve alkolden kaçınılmalıdır.

Ağır beslenilmemelidir.

Ağır spor aktiviteleri açık havada yapılmamalıdır.

Güneş kremi kullanılmalıdır.

Editör: TE Bilişim