Bebek ve çocukların günün yarısından fazlasında uyuması şart. Hayatımız için çok önemli olan uyku hakkında bildiklerimiz kısıtlı. Bebekler uykuya zor dalabilir ya da sık sık uyanabilir. İşte, Çocuk ve Ergen Psikoloğu Tolga Erdoğan'dan bebeklerin huzurla uyumasını kolaylaştıracak öneriler...

0-6 aylık bebekler için

Bebekler ilk 6 aya kadar ani ve yüksek seslerden korkar. Anneyi ses, koku ve kalp ritminden tanırlar ve görme yetileri gelişmemiştir. Anneye yakın olmak isterler. Uyanık veya uykuda fark etmeksizin, bu dönemde bebeklerin annelerine yakın olması onları rahatlatır. Bazı bebekler emerek da rahatlayabilir.

6-18 aylık bebekler için

Bebekler bu dönemde anne ve babalarını diğer insanlardan ayırır ve yine ani seslerden korkarlar. Gün içinde yaşadıklarına bağlı olarak uykularında korkabilirler. Tanımadığı biriyle karşılaşması durumunda onlara yakın olmalısınız. Alışana kadar yanında durarak alışmasını sağlamalısınız. Uyuyan bebeğinizin yanına size ait bir eşyayı bırakabilirsiniz. Uyku sırasında sorun yaşıyorsa ona yakın olabilirsiniz. Sevdiği bir objeyi mutlaka yatağında bulundurun.

18-36 aylık bebekler için

Bu dönemde dil gelişimi başlar. Hayvanlara, canlılara veya nesnelere karşı korku durmaya başlarlar. Böyle anlarda soğukkanlı kalmalı ve korkmaması gerektiğini kendi davranışınızla ona göstermelisiniz. Uykudan önce onunla oynayın, sevdiği bir şarkıyı söyleyin ve yine sevdiği bir eşyasını yanına bırakın.

Korku yaşayan bebek ve çocuklar uykuya dalamaz ya da hemen uyanır. Kaslarını gevşeten egzersizler yaptırın ve masaj yapın. Bebeğinize yaptırabileceğiniz keyifli hareketler:

Elindeki bir limonu sıkma

Uyuşuk bir kedi gibi gerinme, kollarını yukarı ve öne uzatma

Bir su birikintisinden geçiyormuş gibi yapma

Yerde uzanıp karnını sertleştirme hareketi

Omuzları kulaklara doğru itme ve sıkıca içeri çekme hareketi

Çok sert bir sakızı ısırma

Elleriniz kullanmadan burnuna konan bir sinekten kurtulma

Editör: TE Bilişim