Sağlık sorunlarıyla dünyaya gelen bebeklerde görülen sorunlardan biri de gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır. Gözyaşı tıkanıklığı nedir, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar sizlerle...

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı özellikle yeni doğanlarda çok sık rastlanan bir durumdur. Doğru zamanda müdahale edilmesi gerekir. Genellikle kendiliğinden geçer. Tedavi gecikirse, enfeksiyonlara ve başka sorunlara yol açabilir.

Sebepleri

Birçok sebebi olabilir. Sinüzit, travmalar, enfeksiyonlar, gözyaşı kesesi taşı, tümörler ve sistemik enflamatuvar hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Doğuştan da geliyor olabilir.

Belirtileri

  • Çapaklanma
  • Kızarıklık
  • Sulanma
  • Göz iltihaplanması
  • Burun kökünün yan taraflarında şişme

Hastalığın önüne geçmek için erken teşhis ve erken müdahale önemlidir. Çünkü tedavi edilmedikçe gözyaşı kesesi ve gözyaşı yolları mikroplara karşı savunmasız bir hale gelir. Bu durum da iltihaplara, göz, kapak ve çevresindeki diğer dokuların zarar görmesine neden olabilir. Üstelik iltihap yayılarak menenjit ve böbrek hastalıklarının oluşmasına da neden olabilir.

Tedavi

Tercih edilen ilk tedavi yöntemi masajdır. Günde 4-5 defa beşer dakikalık masajlar, burun kökünden burun duvarına hafifçe bastırılarak yapılmalıdır. Günde birkaç kez de ılık su ile bebeğin gözleri silinmelidir.

Düzenli masaj bir yılın sonunda yanıt vermiyorsa cerrahi müdahale gerekecektir.