Öncelikle bir saç telinin yapısından bahsetmek gerekir; saç teli folikül isimli bir kökten meydana gelir ve şaft isimli gövdesi uzadıkça saç teli gözle görülür halde olur. İnsanlarda 2-8 yaşları arasında artan saç teli sayısının sebebi bunların üremesini sağlayan “papilla” adlı hücrenin vücutta artmasıdır.

Her saç telinin kendi uzama evreleri vardır bu dönemle saçlarımız genellikle aynı uzunluk yerine asimetrik olarak uzar. Bu yüzden uzun süredir kestirilmeyen saçlar daha cansız ve bakımsız gibi görünür.

Saçları Koparmak Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Saç Koparmak Hastalığı olarak da bilinen strese ya da psikolojik sorunlara dayalı bir rahatsızlık mevcuttur. Bu rahatsızlıkta kişi sürekli sağlıklı saç tellerini köklerden ya da şaft denilen gövdeden koparmaktadır. Şaft kısmından koparılan saçlar bir süre sonra tekrar uzama gösterse de folikül kısmından kopartılırsa içerisindeki hücre öldürülebileceğinden burada bir daha saç çıkmayabilir. Bu da saç koparma hastalığı ve kellik oluşumlarını ortaya çıkartır.

Saçlar Neden Beyazlar?

Tüm canlılarda saçların, kılların beyazlaması genellikle doğal bir süreçtir. Yaşlanma sonucunda hücredeki melanin pigmenti azalma gösterdiği için bu renk değişimine ya alışmak ya da boya gibi alternatif yollarla bir süre daha saç rengini korumak söz konusu olabilir. Saçlarınızın genel beyazlamasını durdurmanız mümkün değildir. Ancak 30’lu yaşlardan daha önceki süreçlerde B12 vitamini eksikliği, hormon bozukluğu, bağışıklık sistemi zayıflığı ya da aşırı üzüntü ve stres saçlarda erken yaşta beyazlama meydana getirebilir.

30’lu yaşlardan itibaren her 10 yılda saçlarınız %10 - %15 arasında beyazlama gösterecektir.

Beyaz Saç Teli Koparılırsa Sayısı Artar Mı?

Ve geldik o malum soruya; beyaz saç teli koparılırsa beyazlar çoğalır mı? Bunu günlük yaşantınızda çevreden sürekli duyarsınız. Bu yaygın inanışın sebebinin altında bir gün aynada gördüğünüz beyaz bir teli koparmaya başlamanız ile saçlarınızdaki beyazların artacağını sanmanızdır. Oysaki gitgide yaşlanıyorsunuz ve beyaz saçlarınız doğal olarak artıyordur. Beyaz saç teli koparmak o anki beyaz teli yok edebilir fakat diğer saç tellerinde de beyazlar olacağından durum kopardıkça artıyormuş gibi görünecektir.