Şiddetli baş ağrısı olarak da bilinen migrene neler sebep oluyor? Migren ağrılarını bu yiyecekler tetikleyebilir!

Migren tetikleyicileri nelerdir? Yoğun bir baş ağrısı olan migrende hastalar, ışığa ve sese aşırı duyarlıdır. Kusma şikayeti de görülebilir. Uykusuzluk, stres, hormonlar ve yanlış beslenme gibi sebeplerle migren görülebilir. Genellikle genetiktir.

Bazı kişilerde beslenmede yapılan değişiklikler migreni tetikliyor. Bağırsaktaki bazı değişimler, migrenin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Migrene sebep olabilen bazı gıdalar ise şunlardır:

Nitrit veya Nitrat İçeren Yiyecekler

Pancar gibi bazı sebzelerle sosis, jambon, salam gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi önerilmemektedir.

DAO Enzimi Eksikliği

Turunçgiller ve süt ürünlerinde bulunan ve idrarla atılan histaminin metabolize edilmesinden sorumlu bu enzim eğer sizde eksikse, kan dolaşımına geçerek plazmada birikerek mide-bağırsak ve migren rahatsızlıklarına yol açar. Migren ağrısı çekenler süt ürünleri, turunçgiller, işlenmiş et ve alkolden uzak durmalıdır.

Tiramin Değeri Yüksek Gıdalar

Fermente edilmiş gıdalarda, tütsülenmiş et, olgun peynir, çikolata, sos ve kuruyemişlerde bu amino asit bulunuyor ve yedikten sonra migren başlayabiliyor.

Tuz

Mümkün olduğunda evde yemek yapmaya ve tuzu azaltmaya bakılmalıdır. Trans yağ, sodyum, aşırı kafein ve konserve ürünler migreni tetikleyebilir. İşlenmiş gıdalar, alkol ve az önce sıraladığımız ürünleri daha az tüketmeye özen göstererek migrenden korunabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim