Burun estetiği, burunda doğumsal olarak var olan veya sonradan meydana gelen travma kaynaklı şekil bozukluklarını kalıcı şekilde gidermek amacı ile yapılan operasyondur. Şekil bozukluğu, kişinin görünüşünden rahatsız olması sebebi ile giderebilmektedir. Diğer yandan şekil bozukluğunun sebep olduğu sağlıklı nefes alamama probleminin giderilmesi için de burun estetiği tercih edilir. Burun estetik operasyonu genel anestezi altında gerçekleşir. Burun delikleri arasından açılan küçük bir kesi ile şekil bozukluğuna neden olan bölüme ulaşılır. Bu kapsamda cerrah tarafından problemli alana müdahale yapılarak, kesi kapatılır. Operasyonlar ardından burun bölgesinde her hangi bir iz kalmaz. Bu işlem rinoplasti olarak adlandırılır.

Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?

Ameliyatsız burun estetiği, burunda şekil bozukluklarının üst seviye olmadığı hallerde tercih edilen tedavidir. Burun dolgusu olarak isimlendirilen bu yöntem kapsamda, şekil bozukluğunu gidermek için burun köprüsüne dermal dolgu uygulanır. Burunda kontür, burun ucu düşüklüğü, kırışık görünüm, burunda basıklık görünümü gibi problemlerden şikayetçi olunması halinde ameliyatsız burun estetiğinden yararlanılır.

Bu işlemde dolgu için tercih edilen ürünler tamamen risksiz ve insan sağlığı ile uyumludurlar. Yaş ilerlemesi ile birlikte düşen burun, dolgu işlemi ile doğal ve hoş bir görünüme kavuşturulurken, yüzde daha genç bir ifade elde edilir.

Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?

Burun estetiğinden yararlanabilecekler:

  • Burunda doğuştan veya bir kaza sonucu oluşmuş şekil bozukluğundan şikayetçi olanlar, her hangi bir sağlık sorunu teşkil etmemesine rağmen burun estetiği olabilirler.
  • Şekil bozukluğuna bağlı nefes almakta güçlük çekenler,
  • Burun ucu düşenler,
  • Kemerli burun görünümü olanlar,
  • Burun yapısının standartlardan büyük olması sebebi ile rahatsız olanlar,
  • Burun üzerinden yoğun kırışıklığa sahip olanlar,
  • Basık ve geniş forma bağlı olarak yüz hatları uyumsuz burun görünümü olanlar,
  • Burun ucu aşırı kalkık olan kişiler,
  • Sıkıştırılmış bir burun ucu görünümüne sahip olanlar,
  • Sivri burun yapısı bulunanlar,
  • Burun deliklerinin mesafesi bir biri ile orantısız olanlar,

Tüm bu sorunlardan şikayetçi bireyler burun estetiği ile doğal görünümlü ve hoş bir burna sahip olabilirler.

Burun Ucu Estetiği Nedir?

Burun ucu estetiği, sıkışmış gibi görünen, düşük olan, geniş ve basık duran, oldukça yüksek duran burun uçlarını, sağlıklı bir görünüme kavuşturan operasyondur. Bu operasyonlarda doğrudan burun ucuna müdahale yapılır. Burnun kemik yapısına dokunulmazken, müdahale direk olarak uçtaki kıkırdak alana gerçekleştirilir. Rinoplastiye göre daha kısa süren ve 30 dakikada tamamlanan burun ucu estetiğinde, kıkırdak alana şekil verilerek burun yüz hatlarına uyumlu görünüme getirilir.

Burun Estetiğinde İyileşme Süresi Ne Kadar?

Burun estetiği operasyonları ardından 4 ila 6 saat sonra hasta ayağa rahatlıkla kalkar. İyileşme süresi yapılan operasyonun çeşidine bağlı olarak değişir. Rinoplasti ve burun ucu estetiği, kapalı burun estetiği seçeneklerinin tümünde tam iyileşme süresi farklıdır. Rinoplasti ardından hasta sadece 1 gece hastanede veya klinikte misafir edilebilir. Burunda bulunan tamponlar 2 gün sonra, operasyonda burun arkasına yerleştirilen bir kalıp ver ise 1 hafta sonra çıkarılır. 10 günlük süre sonunda ise hasta normal yaşantısına ve iş hayatına rahatlıkla dönüş yapar. Ameliyattan 30 gün sonra burunda bulunana ödemin % 70’i ortadan kaybolur. 1 ay ardından burna verilen sağlıklı şekil açık şekilde fark edilirken, hastanın iyileştiği gözlemlenir.

Erkek, Kadın Burun Estetiği Farkları Neler?

Erkek ve kadınlara uygulanacak olan burun estetiği operasyonlarında farklar bulunur. Operasyonun gerçekleştirilmesinde kesi açma, problemli alana ulaşma ve kapama aşamalarında bir değişim bulunmazken, verilen temel şekle ilişkin kriterlerde farklar gündeme gelir. Erkek burun estetiğinde, burun ucunun fazla kalkık forma sokulmaması gerekir. Diğer yandan burun sırtının ve burun ucunun genişliği, kadınlara göre daha geniş açılarda şekillendirilmelidir. Bu kriterler kapsamında yüz hatları ile orantı elde edilirken, ifadede kadınsı bir görünümün oluşmasının önüne geçilir.

Burun Eti Aldırma, Burun Estetiği Aynı Anda Yapılır Mı?

Burun eti diğer bir ifade ile konka ismi verilen yapı, burundan solunan havının nemlenmesini ve ısınmasını sağlar. Konkanın büyümesi ise; halk dilinde geniz eti ve septum eğrilmesi olarak bilinen rahtsızlıklara sebep olur. Bu kapsamda büyüyen konkaya müdahale edilirken, aynı anda burun estetiği operasyonun yapılması mümkündür. Alerjik reaksiyona ve büyümeye sebep olan burun eti problemi ortadan kaldırılırken, şekil bozukluklarına yönelik müdahale aynı anda yapılarak, tedavi tamamlanır. Hasta artık nefes almakta güçlük çekmezken, diğer rahatsızlık risklerinden korunur.

Burun Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Burun estetiği operasyonlarının çeşitleri:

  • Rinoplasti: Bu estetik şeklinde burun delikleri arasından atılan kesi ile sorunlu alana müdahale gerçekleştirilir. Operasyon ardından kesi kapatılır.
  • Kapalı Rinoplasti: Bu operasyonda kesi burun deliklerinin içinden açılıp, sorunlu alana ulaşılır. Burun dış alanında hiçbir şekilde dikiş izi kalmaz.
  • Burun Ucu Botoksu: Burnun dudak ile birleşme alanındaki uç kısmına minimal oranda botoks uygulanır. Bu işlem ile burun ucunda yükselme sağlanır.
  • İple Burun Ucu Kaldırma: Sıklıkla tercih edilmeyen ve burun ucu estetiğinden daha az oranda kalıcılığa sahip olan uygulamadır. Ameliyat ipi yardımı ile burun uç kısmına yükseklik kazandırılır.
  • Burun Törpüleme: Ciddi şekil bozukluğunu ön plana çıkarak kemerli burunlar için tercih edilir. Burnun kemer bölümü cerrah müdahale ile sağlıklı bir görünüme ulaşacak konuma değin törpülenir.

Burun Estetiği Operasyonunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Burun estetiği operasyonlarında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Hasta operasyon öncesinde kullandığı ilaçlar hakkında bilgileri cerraha sunmalıdır.
  • Operasyona gidilirken takı, aksesuar, makyaj çıkarılmalıdır.
  • Aspirin benzeri kan sulandırma nitelikli ilaçların kullanımı operasyondan 1 hafta önce kesilmelidir.
  • Regl döneminde burun estetiği yaptırmak yerine sonrasından operasyona girme tercihi yapılmalıdır.
  • Soğuk algınlığı ve grip rahatsızlığı bulunuyorsa hastalıkların bilgisi doktora sunulmalıdır.
  • Kırmızı şarap, zerdeçal, zencefil, biber, zeytinyağı, sarımsak gibi kanama riskini yükselten besinler operasyondan önce tüketilmemelidir.
  • Burun estetiği ardından iyileşme döneminde, iyileşme hızını düşüren sigaranın kullanımı kontrol altına alınmalıdır.