Cotard Sendromu, ilk olarak 1880 senesinde Fransız nörolog Jules Cotard tarafından ortaya çıkarılan ve kendisinin ölü olduğunu belirten orta yaşlı kadın vakası ile yaşadığı durum sonucu adında söz edilen sendromdur. Bu vaka, kızlarından kendisini tabuta koyarak gömmelerini talep etmiştir. Ünlü uzman ise hastalığın temelinde yatan nedeni ‘’ yok sayma hezeyanı’’ olarak tanımlamıştır. Cotard Sendromunda, kişinin kendini, dünyanın varlığını inkar etme ve ölü olduğunu ispat etme eğilimi oldukça yüksek derecededir. Bu sendrom bir tip psikotik nitelikli depresyon biçimidir.

Cotard Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Cotard Sendromu halinde oluşan belirtiler:

  • Kişinin ölü olduğuna katı şekilde inanması,
  • Eşlik eden karamsar depresyon hali,
  • Beden ve varoşlu sorgulayan düşünceler,
  • Bir anda felçli olduğuna inanmak,
  • Kişinin cildini devamlı olarak kontrol etmesi ve çürüme araması,
  • Bedenini inkar etme,
  • Yemek yeme faaliyetini red etme,
  • Nihilist sanrılarda artış,
  • Kol ve bacak fonksiyonlarının gereksiz olduğunu düşünme,

Bu gibi belirtiler Cotard Sendromundan söz edilmesine yol açarlar.

Cotard Sendromu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Cotard sendromunun meydana geldiğini anlamak için ilk olarak sebepsiz kaygılara kapılma hali incelenmelidir. Kişi ortada her hangi bir kötü durum olmamasına karşın dünya ile olan bağlantısını düşündüğünde gereksiz kaygıya kapılıyorsa; vücudunun belirli bölümlerini gereksiz buluyorsa, sendroma yatkınlıktan söz edilir. Bu aşamalar ardından kişinin ölümden sıklıkla bahsetmesi ve kendinin ölü olabileceğini yakınlarına ifade etmesi halinde sendrom şüphesi ile bir uzmana danışılması gerekir.

Cotard Sendromu Tedavisi Var Mı?

Cotard sendromu tedavisinde duygu durum düzenleyici ilaçlar tercih edilir. Sendrom, antidepresan veya antipsikotik ilaçlar ile kontrol altına alınır. Bu ilaçların kullanımı ardından olumlu sonuç alınan vaka sayıları birçok kez uzmanlarca rapor edilmiştir.

Cotard Sendromu Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Cotard Sendromu, genel olarak orta yaş ve üzeri kişilerde ortaya çıkar. Kadın hasta sayısının daha fazla olduğu bu sendrom tipinde 40 ila 66 yaş aralığında vakalar bulunur. Genç erkeklerde görülme oranı ise oldukça nadirdir. Dünyada bulunan vaka sayısı toplamda 100 adet olan sendromun, depresif belirtileri yüksektir. Orta yaşlı bireylerde ilk olarak kaygı, endişe ve depresyon ile ortaya çıkar. İlerleyen evresinde ruh halinde kronik değişiklikler ve hezeyanlar ile artış gösterir.