Danimarka kraliyet hastanesi, Fransız devi Airbus tarafından geliştirilen yapay kalp ’Carmat’ı ihtiyaç sahibi hastalara nakil etmeye hazır.

Fransız devi Airbus tarafından geliştirilen yapay kalp ’Carmat’, Danimarka kraliyet hastanesi Rigshospital’de ihtiyaç sahibi hastalara nakil edilecek.

Tamamen yapay kalp olan Carmat, normal bir kalp büyüklüğünde ve dakikada 5 litre kan dolaşımı yaparken, nakil edilecek hastaların ihtiyacına göre de senede 40 milyon kere kalp atışı sağlayabilecek.

Kraliyet hastanesi komplike kalp yetmezliği ve kalp nakli uzmanı Profesör Finn Gustafsson, yaptığı açıklamada, Carmat protezinin yapay kalp alanında devrim niteliğini taşıdığını ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümünde uzman bir ekibin yapay kalbi ihtiyaç sahiplerine nakletmek için hazır olduklarını söylerken, ”Bu birkaç hafta içinde veya sonraki aylarda olabilir, ilk gelen ihtiyaç sahibine nakli gerçekleştireceğiz hedefimiz senelik 30-40 ameliyat” dedi.

Dünyada sadece dört pilot ülke Carmat nakli için onaylanmış durumda

Pilot ülke olarak onaylanmış ülkeler arasında Danimarka’nın yanı sıra Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Kazakistan bulunuyor. Kişinin fizyolojik ihtiyaçlarına göre gerçek bir kalp gibi hızlı veya yavaş atabilen Biyoprostetik yapay kalp, birçok insanın hayatını kurtaracağa benziyor.

Son çıkış yolu olarak kullanılacak

Naklin gerçekleştirileceği hastalarda mevcut tüm tedavi yollarının tükenmiş olması gerekirken, kalpteki sağ ve sol karıncıkların işlevlerinin yetersiz olması şartı aranacak.

İlk nakiller ineklere

Yapay kalbin CE-belgesi alarak Avrupa’da onaylanabilmesi için son bir buçuk yılda ilk nakillerin ineklere yapıldığı ve bunun üçünün ise Danimarka tarafından gerçekleştirildiği açıklandı.
Kaynak: iha