Dr. Yavuz Dizdar, televizyonda yayınlanan bir programda, kanserin sadece hastanelere hasta pompalamak için bir hastalık olarak görüldüğünü ve tarama sonucunda insan vücudunda kanser olup olmadığının bilinerek tedavi sürecinin başlatıldığı açıklamasına gelen tepkiler sonrasında yeni açıklama yaptı. Dr. Yavuz Dizdar, "Risk değil, nasıl söyleyeceksiniz başka? Kulaktan kulağa mı oynayacağız, bir şekilde söylemek zorundasınız. Söylediğiniz zaman tepki nereden geliyor? Bu işten nemalananlardan gelmiyor. Bir şekilde işini doğru yapanlardan geliyor. Çünkü onlar bu konuda hassaslar. Adam tümörün çapına göre 'Ameliyat parası istiyorum.' diyormuş. Olabilir mi? Kendine göre bir yol bellemiş. Fakat siz ortalama koşullarda yüksek çözünürlüklü kameraları düşünün. Bir alanı çektiğinizde fotoğrafı büyüttüğünüzde herkesin suratını seçebilir hale geliyorsunuz. Bu kadar hassaslaşmış olan makinalarla tanısı koyulan şeyin ileride kansere dönüşüp dönüşmeyeceğini bilmiyorsunuz ki. Tabii ki vücudumuzda kanser hücresi var. Siz bunu görünür hale getirirseniz yani çocuk durup dururken sıvı biyopsi denen gerçek biyopsi de yapmıyor, kandan örnek aldırtıp genetik taramaya gönderiyor. 'Sende falan filan mutasyonlar var.' diyor. Çocuk panik içerisinde, 'Bende mutasyon varmış.' diyor. Halbuki hiçbir alakası olmayan sistemi köpürtüyoruz" ifadelerinin arkasında olduğunu açıkladı.

Bankada teşhis açıklaması

Dizdar, bankada sıra beklerken 20'li yaşlarda bir genç kızın kendisinin yanına geldiğini ve kendisi ile bir süre sohbet ettikten sonra ''beyaz yakalılar'' ile ilgili anısı olduğunu "Geçenlerde Beyoğlu'nda yürüyorum, vakit geçireyim diye bankaya girdim. 20'li yaşlarda bir kız geldi. Sizi çok seviyoruz falan, buradan buraya kesilmiş. Nedir dedim? 'Tiroid'. Gitmiş arkasından atomu içmiş. Siz dedim falanca sigortalı mısınız? 'A nereden bildiniz hocam?' dedi. Çünkü bunlar beyaz yakalılar, ne denirse yaparlar. Biz bunları sigortalarken işin arkasından ne çıkacağını biliyoruz. Ondan sonra bu ekinin artık bir şekilde hasat zamanı geliyor. Hasat zamanını memeden de prostattan da tiroidden de hasat edebiliriz. Mutlaka bir şey yakalarsınız. Eğer o olmuyorsa bile adamın sadece lökosit 1000 çıktı diye yapılan tetkiklerle 40 bin liralık sigortasını iptal ettirdiler. Medyadan bir arkadaşımızın müstakbel eşiydi. Böyle düşünsünler efendim." sözleri ile anlattı.

Tüm açıklamalarının ve söylediklerinin arkasında durduğunu ve geri adım atmayacak olduğunu açıklayan Dizdar'a bazı hekimler destek verirken, bazıları ise destek vermeyerek açıklamalarının yanıltıcı olduğunu iddia etti.

Editör: TE Bilişim