Emziren bir anneyseniz, sütünüzü arttıracak yiyecekleri tüketmeniz önemlidir. İşte anne sütünü artıran 12 yiyecek!

Emzirmeyi destekleyen süper gıdaları diyetinize ekleyin. Bazıları anne sütünü artırmaya yardımcı olabilir!

Birazdan sayacağımız yiyecekler, emziren annelere besin açısından zengin sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller, bitkisel besinler ve antioksidanlar sağlarlar.

1. Avokado

Avokado, emziren anneler için bir süper gıdadır. Avokadonun yaklaşık yüzde 80'i yağdır ve vücudunuza sağlıklı yağlar sağlamanın yanı sıra tokluk hissinin korunmasına yardımcı olur. Avokado ayrıca iyi bir B vitamini, K vitamini, folat, potasyum, C vitamini ve E vitamini kaynağıdır.

2. Kuruyemişler

Beslenmenin bir başka güç kaynağı olan kuruyemişler, demir, kalsiyum ve çinko gibi temel minerallerin yanı sıra K vitamini ve B vitaminleri bakımından da zengindir. Aynı zamanda sağlıklı yağ asitleri ve protein kaynağıdırlar. Olağanüstü besleyici yapılarının ötesinde, kabuklu yemişler dünyanın birçok yerinde laktojenik olarak kabul edilir (bu, anne sütü üretimine yardımcı gıdalar olabileceği anlamına gelir).

3. Fasulye ve Bakliyat

Fasulye ve baklagiller iyi protein, vitamin, mineral ve fitoöstrojen kaynaklarıdır. Nohut, eski Mısır zamanından beri anne sütünü artıran bir gıda olarak kullanılmıştır. Örneğin soya fasulyesi, tüm fasulyeler arasında en yüksek fitoöstrojen içeriğine sahiptir. Fasulye ve bakliyat çeşitlerini yemek sadece genel sağlığınız için değil, aynı zamanda sağlıklı bir süt kaynağına sahip olmanızı sağlamaya yardımcı olması açısından da iyidir.

4. Mantar

Bazı mantar türleri, anne sütünü artıran bir madde olan polisakkarit beta-glukan içerir.

Yulaf, arpa, belirli mantar türleri, maya ve alg/deniz yosunu gibi beta-glukan açısından zengin gıdaların, kadınların süt üretiminde bir artış gösterdiği görülmüştür.

5. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Bebeğinizin yaklaşık altı aylıkken katı gıdaları tüketmeye başladığında beslenme alışkanlıklarına sebzeler dahil edilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, süt üretimi üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilen fitoöstrojenler içerir. Birçok anne, brokoli veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesinin bebeklerinde gaz ve huzursuzluğu artıracağından endişe eder. Ancak bu doğru değil: Bu sebzelerin gaza neden olabilen karbonhidrat kısmı anne sütüne geçemez.

6. Kırmızı ve Turuncu Kök Sebzeler

Kırmızı ve turuncu sebzeler anne sütünü artıran yiyecekler arasında favoridir. Havuç ve patates gibi kırmızı ve turuncu kök sebzeler, anne sütünün kalitesini ve miktarını artırarak çocuğun beslenmesine yardımcı olur.

7. Tohumlar

Tohumlar bir beslenme armağanıdır! Onlar dünyadaki her bitki için yaşamın başlangıcıdır. Tohumlar, protein ve demir, çinko ve kalsiyum gibi temel minerallerin yanı sıra sağlıklı yağlar bakımından yüksektir. Fındık gibi tohumların da vitamin ve mineral içeriği sayesinde emziren annelere yardımcı olduğu bilinir. Emziriyorsanız, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve susam tohumu gibi tohumları diyetinize ekleyin.

8. Chia Tohumları

Chia tohumları yeni bir fenomen gibi görünse de yüzyıllardır yaygın olarak tüketiliyor ve Aztekler ile Mayaların temel gıdasıydı. Chia tohumları sadece zengin bir lif, protein, kalsiyum ve magnezyum kaynağı değil, aynı zamanda yüksek bir omega-3 yağ asidi içeriğine sahiptir. Yüksek lif ve protein içeriğinin yanı sıra uzun süre tok ve tok hissetmenize yardımcı olur. Chia yağı aynı zamanda mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.

9. Kenevir Tohumları

Chia tohumları gibi, kenevir tohumları da yüksek omega-3 yağ asitleri içeriği ve sağlıklı besin bileşimi nedeniyle bu süper gıda listesine girmeyi başardı. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri mükemmel oranlarda içerirler. Kenevir tohumları özellikle bebek gelişimi ve anne sağlığı için önemli olan demir ve çinko bakımından zengindir. Emziren anneler için en iyi yiyeceklerden biridir!

10. Keten tohumu

Keten tohumları mükemmel bir protein, lif ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Keten yağı aynı zamanda mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Keten tohumlarının incelenen sağlık yararları, kilo kaybı ve kan şekeri kontrolünden belirli kanser türleri, kardiyovasküler hastalık ve iltihaplanma riskinin azalmasına kadar geniş kapsamlıdır.

11. Zerdeçal

Zerdeçalın anti-inflamatuar özelliklerinin, mastitisin önlenmesi ve tedavisi için emziren annelerin sağlığı ve esenliği için önemli olduğu ve ayrıca meme şişmesi ile ilişkili semptomları hafiflettiği klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Zerdeçalın sadece annenin değil bebeğin de bağışıklık sistemini güçlendirmeye, öksürük ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olduğuna inanılıyor.

12. Ashwagandha

Ashwagandha, Ayurveda tıbbında geleneksel olarak kullanılan ve Hint ginsengi ve kış kirazı da dahil olmak üzere birçok başka isimle kullanılan bir bitkidir. Ashwagandha, nörolojik, bağışıklık, endokrin ve üreme sistemleri dahil olmak üzere birçok vücut sisteminde aynı anda çalışan çok amaçlı bir bitki olarak kabul edilir. Bu bitki de stres yaşayan ve sütü azalan emziren anneler için bir nimettir.

Klinik çalışmalarda, günde iki kez 300 mg ashwagandha özütü, çalışma katılımcılarının stresini önemli ölçüde azalttı. Ashwagandha alan katılımcılar sadece genel streslerinde daha fazla rahatlama ve yaşam kalitelerinde bir artış hissetmekle kalmadı, aynı zamanda kortizol seviyeleri de önemli ölçüde düşüktü. Ashwagandha'nın dayanıklılık ve enerji üzerinde de bir etkisi var gibi görünüyor, ancak bunun nedenleri hala bilinmiyor. Ashwagandha, çalıştığı kesin mekanizma hala bilinmemekle birlikte, çeşitli farklı hastalık süreçleri için kullanımı hakkında 60'tan fazla araştırma makalesi bulunan iyi çalışılmış bir bitkidir. Stresin vücudunuzdaki her sistemi etkilediği birçok yolu düşündüğünüzde, ashwagandha'nın stres hormonları üzerindeki etkisinin vücudun geri kalanını da nasıl etkileyebileceğini görmek kolaydır.