Karın ağrısı ile hastaneye acil olarak kaldırılan ve elinde bebeği ile eve dönen kadınların şaşkınlıklarını tahmin etmek hiç zor değil. Peki gebelik belirtileri nelerdir? Gebelik belirtileri ne zaman başlar? Soruların yanıtlarını ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz.

Gebelik Belirtileri Ne zaman Başlar?

Gebelik belirtileri her kadın için farklı olabilir, ancak atlayan ilk adet döneminin ilk günü itibari ile evde yapılan ve eczanelerde reçetesiz olarak satılan gebelik testleri, kadının hamile olup olmadığına dair bilgiyi %95'lik doğruluk oranı ile verebilmektedir. Yapılan bu testlerin bazıları, gebeliğin kaç haftalık olduğuna dair bilgileri bile yakın bir farkla aktarabilme şansına sahiptir.



Gebelik Belirtileri Nelerdir?

■ Göğüslerde şişme, hassaslaşma ve karıncalanma

■ Sık idrara çıkma

■ Adet döngüsünde gecikme

■ Günün her saati görülebilse de daha sık sabah saatlerinde olması dolayısı ile bu adı alan sabah bulantıları

■ Sürekli uyku hali ve yorgunluk
 

■ İştahta artış ve çok fazla yemek yeme isteği
 

■ Göbekten kasığa doğru beliren koyu renk bir çizgi, göğüs damarlarında belirginleşme, meme uçlarındaki rengin koyulaşması



Gebe olduğundan şüphelenen kadınların, gebelik belirtilerinden birini kendilerinde görmeleri ya da yaptıkları gebelik testlerinin pozitif çıkması halinde hemen bir Kadın Doğum Doktoru, yani Jinekolog'a gitmeleri gerekmektedir. Doktor, rahim ağzında gördüğü renk değişimi ya da rahim ağzının sıkılığına bakarak kadının hamile olup olmadığını teyit edebilecektir. Buna ek olarak, ultrason görüntüleri ile bebeği algılayabilir, uterustaki değişimleri değerlendirebilir ya da bebeğin kalp atışlarını duyarak da gebeliği teyit edebilir.

Gebeliğin doktor tarafından teyit edilmesinin sonrasında, aynı doktor, sürecin hem anne; hem de bebek için iyi ve sağlıklı geçebilmesi adına gerekli planlamaları yapar. Vitamin takviyesi önerilerinde bulunabilir ve gebelik süresince anne adayına kontrol randevuları ayarlayabilir.