Her kadında görülecek diye bir kaide olmamasına karşın, görülme sıklığının %50 - %70 oranları arasında değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Sadece normal olmakla kalmayıp, aynı zamanda gebeliğin sağlıklı gittiğinin de işaretleri arasında yer alan sabah bulantıları neden olur, ne zaman başlar, ne zaman geçer, hamilelikte sabah bulantılarına ne iyi gelir... gibi soruların yanıtlarını sizlere aktaracağız.

Sabah Bulantıları Neden Olur?

Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren plesenta tarafından üretilerek sürecin sağlıklı geçmesini sağlayan hCG hormonunun, sabah bulantılarına sebep olan en önemli etken olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte, stres, yorgunluk, mide asidinin artması ve kan şekerinin düşmesi gibi nedenler dolayısı ile de sabah bulantıları ortaya çıkabilmektedir. Adı her ne kadar sabah bulantıları şeklinde biliniyor olsa da bulantı, gebelik sürecinde günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.



Hamilelikte Sabah Bulantılarına Ne İyi Gelir?
 

■ Sabah uyanıldığında açlık kan şekerinin düşmesi nedeni ile ortaya çıkan sabah bulantılarını önleyebilmek adına, yataktan çıkmadan önce kan şekeri yükseltilebilir. Bunun için yatağın yakınına tuzlu kraker, çikolata gibi küçük atıştırmalıklar bırakılabilir. Kalkmadan önce tüketilen bu atıştırmalıklar kan şekerini yükselteceği için sabah bulantılarının önlenmesine yardımcı olurlar.

■ Kan şekerinin düşmesinin gün içerisinde de önlenmesi adına öğün sayısı arttırılabilir. Sabah, öğle ve akşam saatlerinde yenilen yemekler arasında ara öğünler bulunmazsa mide dönem dönem boş kalacaktır. Ancak bu durum, gün 5 - 6 eşit parçaya bölünerek önlenebilir. Bu küçük öğünlerde az yenilir; ama mide boş kalmayacağı için bulantılar ortaya çıkmaz.

■ Anne adayları beslenmelerine, bebeklerin gelişiminin sağlıklı olabilmesi adına sağlıklı proteinler ve kompleks karbonhidratlar eklemelidirler. Meyve, sebze ve tahıllar, peynir, yumurta, yoğurt, süt, et, balık... menülere dahil edilirse, bebek sağlıklı besleneceği için, annenin vücudundan besin alımı gerçekleştirmez. Dolayısı ile anne adayı da besin eksikliği kaynaklı sabah bulantılarından kurtulabilir.
 

■ Doktor kontrolünde günlük olarak alınan 50 - 100 miligram değerindeki B6 vitamininin de sabah bulantılarını önlediğini söyleyebiliriz. Buna ek olarak, doktor tarafından kullanılması önerilen vitaminler de gebelik boyunca ara verilmeden kullanılmalıdır.

■ Beslenmede çok baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra, yeterince dinlenmek ve sıcaktan kaçınarak terlemeyi önlemek de sabah bulantılarını önlemenin diğer yolları arasında sayılabilmektedir.

Tüm bunları yapamayan ve sabah bulantıları ile karşı karşıya kalan; ya da tüm bu önlemlere karşın sabah bulantıları ile baş etmek durumunda kalan anne adayları ise şu yöntemleri uygulamayı denemelidirler:

■ Rahatlamak çok önemlidir. Bu nedenle sevilen, güzel bir şeye odaklanmak ve onu göz önünde canlandırmak çok işe yarayacaktır. Buna ek olarak nefes egzersizleri yapılabilir: Yavaş bir şekilde burundan alınıp ağızdan verilen bir nefes oldukça işe yarayacaktır.

■ Mide bulantısına nelerin sebep olduğu takip edilerek onlardan uzak durulabilir. Bazen sigara, bazen salatalık... bile mide bulantısını ortaya çıkartabilir. Dolayısı ile bilinen bu etkenlerden uzak durularak sabah bulantılarını önlemek mümkündür.

■ Ekşi ve soğuk sabah bulantılarının önüne geçebilmek adına bilinen en ideal yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle anne adayı bir buz küpünü ya da taze kesilmiş limon dilimini emmeye çalışarak sorunundan kurtulabilir.

■ Diş fırçalamak da gebelikte mide bulantısına neden olan bir diğer etkendir. Bu nedenle dişlerini fırçalayamayan anne adayları, bunun yerine ağız bakım suyu ile ağızlarını çalkalamayı tercih edebilir ve bu işlemi sık tekrarlayarak da ağız içinde ferahlık sağlayabilirler.
 

■ Midede bulunan asit de bulantıya sebep olabileceği için, giderilmesi adına bir bardak ılık süt içilebilir.
 

■ Zencefilin bulantı gideren etkisini bilmeyen yoktur. Bu etkiden yararlanmak için onu yiyeceklerin üzerine rendelemek oldukça yararlı olacaktır. Çay olarak hazırlanıp tüketilmesi de mümkündür.

■ Hamilelikte sabah bulantılarına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da yine doğal bir çözüm olarak bilinen papatya çayı içmektir.
 

■ Aynı öğün içerisinde katı ve sıvı yiyecek ve içeceklerin aynı anda tüketilmemesi önerilmektedir.


 

Sabah bulantıları ya da gün içerisinde karşılaşılan bulantıların sayısı günde 2'den fazla olur ve bu durum anne adayının beslenmesini etkilerse; ya da gebeliğin ilk 3 ayının sonrasında da devam ederse, konu hakkında, anne adayını takip eden doktorun bilgilendirilmesi önemlidir.

Sabah Bulantıları Ne Zaman Geçer?
 

Hormon seviyelerinin giderek azaldığı, gebeliğin 4. ayı itibari ile bulantılarda azalma görülmeye başlanacaktır.

Editör: TE Bilişim