Gebeliğin son gününe kadar da artan ya da azalan seviyelerle devam eder. Dolayısı ile hamilelikte yorgunluk nasıl olur şeklinde bir soruya her dönem farklı yanıtlar verilebilir. Hamilelikte yorgunluk nasıl geçer sorusunun yanıtları ile de anne adaylarının kendilerini daha iyi hissetmeleri söz konusudur.

Hamilelikte Yorgunluk Nasıl Olur?


Gebeliğin ilk 3 ayında artan progesteron hormonu seviyesi, anne adayının kendini uykulu hissetmesine neden olmaktadır. Buna ek olarak kan basıncı düşer ve kan üretimi artar. Bu durum da vücudun güçsüz kalmasına sebep olabilir. Metabolizmanın hızlanması ve dolayısı ile daha çok enerji harcaması da gebeliğin ilk dönemindeki yorgunluğun nedenleri arasında yer almaktadır. Tüm bunlara, anne adayının değişen psikolojik durumunu da eklersek, ilk dönemlerde hamilelikte yorgunluk kaçınılmaz olur.



Gebelik belirtileri arasında yer alan sık idrara çıkma, anne adayının geceleri uykusunu tam olarak almasını engelleyebilir. Geceleri uyanıp, uyku eksikliği yaşamanın bir diğer nedeni de sabah bulantılarıdır. Daha çok sabah saatlerinde görülmesi dolayısı ile bu adı almış olsa da günün her saati ve geceleri de sıklıkla görülen mide bulantıları da uykunun yeterince alınmasını önler ve dolayısı ile anne adayı kendini yorgun hissedebilir.

Gebeliğin dördüncü ayına girildiğinde artık anne adayının vücudu, artan ve azalan hormonlara alışmış ve kendini psikolojik olarak da bebek sahibi olacağına hazırlamıştır. Dolayısı ile altıncı ayın sonuna kadar kendini çok iyi hisseden anne adayının, bu dönemde hamileliğinin balayını yaşadığı düşünülmektedir. Ancak yine de zaman zaman yorgunluk hissedilebilir. Bu durumda anne adayı dinlenmeli, vücudunun verdiği sinyalleri dikkate alarak çalışma temposunu azaltmalıdır.



Yedinci aya girildiğinde ise artık bebek daha hızlı büyümekte ve bu durum anne adayında sırt ağrılarına ve mesane üstü baskılara neden olabilmektedir. Bu unsurlar geceleri uyanıp sık idrara çıkmaya sebep olacağı için hamilelikte yorgunluk yeniden gündeme gelebilir. Ayrıca bu dönemde anksiyete problemleri de ortaya çıkabilir.
 

Hamilelikte Yorgunluk Nasıl Geçer?

Hamilelikte yorgunluk çok doğal bir süreçtir ve hiç bir neden olmasa bile anne adayı gebelik dolayısı ile vücudunun fazladan çalıştığını hissederek yorulabilir. Ancak bu durumla başa çıkabilmek adına yapılabilecek şeyler yok değildir.

■ Hamilelik yorgunluğunun sebebi Demir eksikliği olabilir. Bu durumda Demir ve Protein bakımından zengin beslenmek gerekir. Aynı zamanda gün içerisinde yumurta, meyve, sebze ve kuruyemiş gibi, vücuda vitamin ve mineral desteği sağlayan besinleri tüketmek de yorgunluk hissinden kurtulmak için oldukça etkili sağlıklı beslenme önerileridir.

■ Gün içerisinde bol su içmek önemlidir. Ancak gece sık idrara çıkma durumu söz konusu ise içilecek olan suya akşam belirli bir saatin sonrasında ara vermek gerekir.

■ Hamilelik sürecinde yorgunluk hissinden olabildiğince kurtulmak adına geceleri en az sekiz saat uyumak gerekmektedir. Bu zamanı, aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanarak değerlendirmek gerekir. Gün içerisinde de uykusuzluk hissedildikçe kestirilebilir.



■ Anne adayının karnı büyüdükçe, doğru uyku pozisyonunu bulmakta zorlanabilir. Bu durumda hem kan dolaşımının sağlanması; hem de bebeğin daha rahat edebilmesi için olabildiğince sola dönerek yatılması önerilmektedir. Baş yüksekte kalmalıdır. İki bacak arasına ve sırta yastık konularak da yatakta rahat edebilmek adına destek sağlanabilir.

■ Yorgunluk hissedilmesi dolayısı ile hareketsiz kalmak hiç bir anne adayına önerilmez. Enerji seviyesini arttırmak ve krampları azaltmak için doktor kontrolünde önerilen hareketler anne adayı tarafından uygulanmalıdır.

Her ne yapılırsa yapılsın başa çıkılamayan yorgunluk durumunda doktorun isteyeceği kan tersti ile anne adayında demir anemisi olup olmadığına bakılabilir. Yorgunluğa ek olarak ilgi eksikliği hissetmek ve sürekli üzüntü duymak ise hamilelik depresyonu olarak nitelendirilir ve bu durumun da doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Editör: TE Bilişim