Virüsle savaşmanın en iyi yolu bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmektir. Bu da yeterli düzeyde vitamin ve mineral alımına işaret eder. Covid-19 sebebiyle yaşamını yitiren veya tedavi gören hastalarda K vitamini eksikliği tespit edildi.

K Vitamini Eksikliği Olanlar Virüsle Başa Çıkamıyor!

Peynir, yumurta ve ıspanakta bol miktarda K vitamini bulunur. Koronavirüse yenik düşen pek çok kişinin bu gıdaları tüketmediği ve K vitaminlerinin eksik olduğu ortaya çıktı.

Bilim adamları, beslenmenin hastalıkla mücadelede rol oynadığını söylüyor.

K Vitamini Nedir?

Kemikleri güçlendirir, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunduğundan eksikliğinin görülme ihtimali azdır. Eksikliğinde ise kişide depresyondan halsizliğe ve beyin hasarına kadar pek çok soruna yol açar.

Son dönemde sağlıklı insanlara kıyasla, K vitamini eksikliği olan bireylerin Koronavirüse daha kolay yakalandığı kanıtlandı. Koronavirüsün solunum sistemine zarar verdiği görüldü. Bu durumda vücudun koruyucu protein üretmesi gerekir ve daha fazla K vitaminine ihtiyaç duyar. K vitamini değeriniz düşükse, akciğer sorunlarına daha açık bir hale gelirsiniz.

K Vitamini Eksikliği Belirtileri

Ağır adet kanamaları

İdrarda kan

Kolay morarma

Burun ve dişetlerinde kan sızıntısı

Yaralanmalarda aşırı kanama

Mide-bağırsak kanamaları

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Ispanak, lahana, kara lahana, pancar yaprağı, karnabahar, pazı, kuşkonmaz, brokoli, maydanoz, hindiba, şalgam, taze fasulye, bezelye, meksika fasulyesi ve soya.

Kırmızı et, tavuk, tavuk ciğeri, böbrek, ördek ve karaciğer.

Yumurta, süt ürünleri, tereyağı, yoğurt ve peynir.

Domates, üzüm, çilek, kivi, avokado, nar, yaban mersini, mürdüm eriği, böğürtlen, kuru incir ve kırmızı kuş üzümü.

Ceviz, kaju, fındık ve pikan cevizi.