Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, koronavirüse karşı riskli gruplardan birinin de kalp hastalarının olduğunu açıkladı.

Türkiye'de aşılama oranı en düşük 10 ilden biri olan Diyarbakır'da Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, kalp hastalarına aşı konusunda uyarıda bulundu. Şimşek, kalp hastalarının aşı yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Kalp hastalarının aşıdan korkmasına gerek yok. Eğer bu hastalar, koronavirüse yakalanırsa, sağlıklı bireylerde meydana gelecek hasardan daha fazla hasarla karşılaşabilirler. Bu sebeple, kalp hastalarının mutlaka aşılanması gerekiyor. Kalp hastaları koronavirüse yakalnırsa, kalp kası zarı ve kalp kası iltihabı görülebilir. Kalp damar tıkanıklığı olanları da derinden etkileyebilir. Aşının getireceği risk 30 yaşının üstündeki insanlarda çok az.

Etrafımızda kalp hastası varsa buna daha dikkat etmemiz gerekiyor. Çevremizdeki kalp hastası kişilerin de aşılanması gerek. Aşının bilinen yan etkileri yok. Kas ağrısı, halsizlik, ağrı gibi geçici yan etkileri olsa da, aşılanılmadığında görülecek riskler çok büyük.

Aşılanma oranı yüksek bölgelerde yoğun bakıma yatma, vaka ve ölüm sayısı azalıyor. Prof. Dr. Şimşek, "3 doz aşı olmuş koronavirüs geçimiş bir hastayla karşılaşmadım. Kalp hastalarına da tavsiyem mutlaka ve mutlaka aşınızı yaptırın." dedi.