Harika bir narenciye türü olan kan portakalı faydaları nelerdir? Kan portakalı hangi besinleri içerir, nasıl tüketilir?

ABD ve İtalya gibi ılıman iklimlerde yetişen bu portakallar, iç kısımlarındaki benzersiz kırmızımsı kestane renginden adını almıştır. Meyve suyu, unlu mamuller, kokteyl ve salatalarda kullanılır. Gelin bu kan portakallarının meyve dünyasında kendilerine nasıl ilginç bir yer edindiklerine detaylı bir şekilde göz atalım.

Kan portakalının rengi portakaldan daha koyudur. Portakal ile aynı aileye ait olan Citrus sinensis türü narenciye meyvesidir. Dışı turuncu, içi koyu kırmızı renktedir. Bu meyvenin kırmızı rengi, çiçeklerde ve meyvelerde yaygın olarak bulunan ancak nadiren narenciye meyvelerinde bulunan bir pigment olan yüksek antosiyanin içeriğinden gelir. İtalya, İspanya ve Sicilya olmak üzere üç ana çeşidi bulunur.

Kan Portakalı Faydaları ve Besin Değerleri

Antioksidan

Kırmızı ve turuncu renkli meyvelerde yüksek miktarda antioksidanlar bulunur. Vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan polifenoller, flavanonlar, antosiyaninler ve askorbik asit dahil olmak üzere yüksek miktarda antioksidan içeriğine sahiptir. C vitaminiyle beraber enfeksiyonlara savaş açar ve genel sağlığı iyileştirir.

Antienflamatuvar

Kalp hastalarında, kan portakallarının endotel fonksiyonunu iyileştirdiği biliniyor. Damarları genişleterek kalp damar sorunlarını engelliyor. Kan portakalındaki su, iltihaplanmayı azaltıyor.

Flavonoidler

Free Radical Research dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, [3] kan portakalları da dahil olmak üzere turunçgiller yüksek flavonoid içeriğine sahip. Bu bileşikler de kolon, ağız, meme ve akciğer tümörleriyle savaşmaya yardımcıdır.

Karotenoidler

Kan portakalında bulunan bir diğer iyi besin ise vücut üzerinde antikanserojenik etkileri ile bilinen karotenoidlerdir. Bu bileşikler de koroner arter hastalığı ve ateroskleroz riskini artırmaya da yardımcı olurlar.

Kan portakalının diğer faydaları:

Kan portakal suyu vücuttaki kilo alımını, insülin duyarlılığını ve toplam kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olur.

Ayrıca karaciğer yağlanmasını önleyebileceği düşünülmektedir.

İltihabı engeller ve iskorbüt hastalığını önler.