Avokado gibi diğer tropik yağlar kadar faydalı olan kırmızı palmiye yağı nelere iyi geliyor? Nasıl kullanılır? İşte merak edilenler...

Kırmızı palmiye yağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı kadar popüler değildir. Ateşli rengi ve güçlü aroması ile kırmızı palmiye yağı birçok kişinin ilk tercihi olmayabilir, ancak bu yağın sağlığa faydaları vardır.

Kırmızı Palmiye Yağı Nedir?

Kırmızı palmiye yağı, palmiye ağacının (Elaeis guineensis) meyvesinden yapılır. Batı Afrika'ya özgü olan ağaç, Endonezya ve Malezya dahil olmak üzere birçok tropikal ülkede yetiştirilmektedir.

Palmiye yağı, havuçlara kendine özgü rengini veren turuncu-kırmızı bir pigment olan beta karoten içerdiğinden, işlenmemiş halde koyu kırmızı renktedir. Kırmızı palmiye yağı, keskin bir tada ve kokuya sahiptir.

Besin Değerleri

Kırmızı palmiye yağı yüzde 50 doymuş yağ asitleri, yüzde 40 doymamış yağ asitleri ve yüzde 10 çoklu doymamış yağ asitleri içerir.

Alfa-karoten, beta-karoten ve likopen gibi en zengin doğal karoten kaynaklarından biridir. Beta karoten, A vitamininin öncüsüdür ve yağ, bu vitaminin iyi bir kaynağı olarak kabul edilir. Palm yağı, cilt bakım ürünlerinde kullanılmasının nedenlerinden biri olan steroller ve E vitamini açısından da zengindir.

Kırmızı Palmiye Yağı Sizin İçin İyi mi?

Ünlü bir kalp cerrahı olan Dr. Oz, bu yağın mevcut en besleyici yağlardan biri olduğunu iddia etti. Ayrıca karotenoid ve tokotrienol antioksidanlarının zengin bir kaynağı olarak kabul edildi. Kırmızı palmiye yağı, yüksek kolesterol seviyesini azaltır, A vitamini eksikliğine karşı koruma sağlar. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Bitkisel yağlar genellikle ağız yoluyla tüketilmez. Merhem, tütsü, masaj ve cilt yağı olarak kullanılır.

Editör: TE Bilişim