HaberTS- Haber Servisi- Dünya 2020 yılında çok farklı olgular yaşıyor; özellikle ilkler konusunda 2020 yılı bizi hiç mahcup etmiyor. Bu farklılıklardan bir tanesi de korona ve ya covid 19 adıyla anılan hastalıktır. Bu hastalık dünyanın ve üzerinde yaşayan insanların ilk defa tanıştığı bir virüstür. Bu virüs Çin’de Vuhan şehrinde meydana gelmiş ve oradan dünyaya yayılım gerçekleştirmiştir. Çin hastalıkla mücadele konusunda çok uğraşmış ama dünya ülkeleri onlara pek destek vermemiştir. Dünyanın hastalık Çin’de başlamışken ve henüz azken hastalığı orada bitirmesi gerekiyordu, bu şansı kullanmadıkları gibi Çin’i de kendi eceliyle baş başa bıraktılar. Dünya birbirinden ayrı bir yer değildir ki biri yanarsa o ateş illaki bize de zarar verecektir. Şimdi asıl soruya geçelim, hastalık kışın nasıl olacak? İşte detaylar

Kış mevsimi ikinci dalgayı getirecek mi?

 Korona hastalığından hala kurtulabilmiş değiliz ki hastalığında hala çaresi yok; dünya iki farklı coğrafik bölgedir; bunlara kuzey yarım küre ve güney yarım küre deriz. Kuzey yarım küre şu an yaz mevsimi yaşarken güney yarım küre ise kış mevsimi yaşıyor. Hastalığın yoğun olduğu kuzey yarım küreye kış gelince ne olacak? Ülkemiz Türkiye’de bu yarım kürede yer alıyor. Bu soruya çok cevap arandı ama net bir cevap verilemedi, uzmanlar her konuda hastalık yeni bahanesine sığınıyor; genel olarak yorumları ise kış ayı ile birlikte yaşanacak ikinci bir dalga olma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Bütün virüsler gibi bu hastalığında soğukta yaşama süresi epey fazla olacağı için hastalıkta bir artış olacağı uzmanların beklentisidir.

Kışın ne yapacağız?

Bu sorunun cevabını bize uzman dediğimiz insanlar maalesef vermiyor; hastalıkla mücadelede hiç kış görmedik, hastalık mart ayı gibi geldi ve bu ay soğukta olsa bahara yakın bir aydı. Şimdi kış geliyor ki aralık ayı ve ocak ayı ülkemiz için çok soğuk geçebilen aylardır. Hastalıkla mücadelede yapmamız gereken tek şey önlemdir, kışta olsa elimizden geldiği kadar kendimize iyi bakıp grip olmamaya çalışacağız. Grip ve bu hastalığın benzer semptomlara sahip olduğunu biliyoruz; yani siz grip olsanız bile hastaneye gitmek zorundasınız, şu an için hastaneler evden daha tehlikelidir. Bu yüzden elimizden geldiği kadar grip vs. bir hastalığa yakalanmayacağız ve yine önlemlerimizi alacağız. Kendimize eskisinden iyi bakacağız ve aşı bulunsun diye bekleyeceğiz.