Kızılcık faydaları araştırılıyor.. Ekşimsi tadıyla birçok seveni olan kızılcık meyveleri bakın nelere iyi geliyor?

Kızılcık denilince aklınıza et kızartması, sos, mısır ve geleneksel kızılcık sosu gibi lezzetli yemeklerle dolu bir aile sofrası gelir. Ancak bu meyvenin ve sağlık yararlarının tadını çıkarmak için tatilleri beklemenize gerek yok. Antioksidanlarla dolu kızılcıkların neden tüm yıl boyunca diyetinizin bir parçası olması gerektiğini öğrenelim.

Kızılcık nedir?

Kızılcık, yaban mersini ailesine ait küçük, koyu kırmızı renkli bir meyvedir. Kuzey Amerika'ya özgüdür, belirgin bir ekşi ve asidik tada sahiptir, bu yüzden muhtemelen diğer meyveler kadar popüler değildir. Kızılcık ayrıca ekmek, kek ve çörek gibi pişmiş yemeklere de eklenir. Taze kızılcıklar sonbaharın sonlarında ve kışın başlarında bulunurken, yılın herhangi bir zamanında dondurulmuş ve kurutulmuş kızılcıkların tadını çıkarabilirsiniz. Meyveler sağlıklı polifenoller açısından zengindir ve on sekizinci yüzyıldan beri idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayrıca geleneksel olarak mide rahatsızlıklarını, mide bulantısını ve kan hastalıklarını yatıştırmak için kullanılırlar.

Kızılcık Besin Değerleri

USDA Ulusal Besin Veritabanına göre, bir fincan taze kızılcık (100 gr) sadece 46 kaloriye sahiptir. Bu minik kırmızı, ekşi meyveler yüksek düzeyde C, A ve K vitaminleri içerir. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içerirler. En iyi yanı, kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek proantosiyanidinler adı verilen biyoaktif bileşikler içermesidir.

Kızılcık Faydaları

Son araştırmalar, kızılcıkların belirli kanser türlerinin ilerlemesini yavaşlatma, idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etme ve ülserleri önleme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu. En önemli sağlık yararlarına ayrıntılı olarak bakalım.

  • Kanserle savaşır.
  • Antienflamatuvardır. İltihap giderir ve önler.
  • İdrar yolu enfeksiyonunu tedavi eder.
  • Ağız sağlığını korur.
  • Tansiyon ve kalp sağlığı için yararlıdır.
  • Ülser gibi ciddi mide hastalıklarını tedavi edebilir.

Kızılcık Yan Etkileri

Kızılcık tüketmenin bilinen önemli bir yan etkisi veya riski yoktur. Günde 1 litreden fazla kızılcık suyu içmek, idrardaki asidik etkisi nedeniyle kalsiyum oksalat ve ürik asit böbrek taşı oluşum riskini artırabilir. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden ve morarma veya kanamada artışa neden olabileceğinden, warfarin ilacını kullanan kişiler kızılcıkları fazla tüketmemelidir. Ayrıca çoğu markette bulunan kızılcık suyu yüksek miktarda şeker içerir - ya sınırlı miktarlarda tüketmek ya da şekersiz bir ürünü satın almak en iyisidir.

Kızılcık nasıl tüketilir?

Kızılcık en iyi taze tüketilir. Kızılcık sosu gibi geleneksel yemeklerde tadını çıkarabilir veya kurutulmuş kızılcıklarla güzel bir sonbahar salatası yapabilirsiniz. Ayrıca bu antioksidan bakımından zengin meyveyi tüketmek kesinlikle bağışıklığı ve genel sağlığı artırmanın harika bir yoludur.

Editör: TE Bilişim