Vücudunuzun düzgün çalışması için biraz kolesterol gerekir. Ama kanında çok fazla varsa, arterlerin duvarlarına yapışabilir ve onları daraltabilir hatta engelleyebilir. Bu sizi koroner arter hastalığı ve diğer kalp hastalıkları için risk altına sokar. Kolesterolü kontrol altında tutmak önemlidir çünkü yüksek kolesterol düzeyleri kalp hastalığı ve felç riskinizi arttırır.

            İki ana kolesterol tipi vardır. LDL "kötü" kolesteroldür. LDL'nin yüksek olması, atardamarlarınızda kolesterol birikmesine neden olur. HDL, "iyi" kolesteroldür. Vücudunuzun diğer bölgelerinden kolesterolü karaciğerinize geri taşır. Sonra karaciğeriniz kolesterolü vücudunuzdan uzaklaştırır. LDL (kötü) kolesterolünüzü düşürmek için ilaç kullanabilir, yaşam tarzınızı değiştirebilirsiniz.

            Doğal olarak kolesterol nasıl düşürülür de gerçekten bahsettiğimiz şey serum kolesterol seviyelerini düşürmek için bitkilerin, beslenme ve yaşam tarzı seçimlerinin kullanılmasıdır.

 Kolesterol Nasıl Düşürülür?

 1- Doymuş yağları azaltın. Öncelikle kırmızı ette ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlar, toplam kolesterolünüzü artırır. Doymuş yağ tüketiminizi azaltmak, lipoprotein (LDL) kolesterolünüzü- "kötü" kolesterolünüzü azaltabilir.

 2- Trans yağları ortadan kaldırın. Trans yağlar, margarinlerde ve mağazadan alınan çerezlerde, krakerlerde ve keklerde kullanılır. Trans yağlar genel kolesterol seviyesini yükseltir.

 3- Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yiyecekleri yiyin. Omega-3 yağ asitleri LDL kolesterolü etkilemez. Ancak kan basıncını düşürmek gibi kalp sağlığına yararları da vardır. Omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler arasında somon, uskumru, ringa balığı, ceviz ve keten tohumu sayılabilir.

 4- Çözünür lifi arttırın. Çözünebilir lif, kolesterolün kan dolaşımınıza emilimini azaltabilir. Çözünebilir lif yulaf ezmesi, barbunya fasulyesi, Brüksel lahanası, elma ve armut gibi yiyeceklerde bulunur.

 5- Süt ürünlerinde bulunan peynir altı suyu proteini, süt ürünlerine atfedilen sağlık yararlarının çoğunu açıklayabilir. Çalışmalar, ek olarak verilen peynir altı suyu proteininin hem LDL kolesterolü hem de toplam kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.

 6- Fazla kilolu olmak ve egzersiz yapmamak kan dolaşımında dolaşan yağları etkiler. Aşırı ağırlık zararlı LDL'yi artırırken, hareketsizlik koruyucu HDL'yi baskılamaktadır. Gerekirse kilo vermek ve daha fazla egzersiz yapmak bu eğilimleri tersine çevirir.

 7- Badem, ceviz ve yer fıstığı kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Kolesterolünü Düşürmeye Hazır Mısın…

Kolesterolünüzü düşürmek için destek almaya bugün başlayın. Appvice Online Diyetisyen Uygulaması Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin.