İngiltere'de enteresan bir çalışmaya imza atıldı. Bu kişiler koronavirüse yakalanıyor, ancak hastalanmıyor...

Newcastle Üniversitesi, yaptığı bir çalışmada koronavirüse dair şimdiye dek benzeri görülmemiş bir sonuca ulaştı. Çalışmaya göre; “HLA-DRB1*04:01” adlı gene sahip kişilerin koronavirüse yakalanabildiği, fakat hastalanmadığı ortaya çıktı. Bahsi geçen genin asemptomatik kişilerde 3 kat daha sık bulunduğu ortaya çıktı.

Böylece dünya üzerinde bazı kişilerin neden koronavirüse yakalanıp hastalanmadığı öğrenildi. Bazı kişiler virüsü kaptıktan sonra pozitif seyir izleyerek hayati derecede hastalanabiliyor, hatta dünyada ölümler oldu. Ancak koronavirüse yakalanıp bu semptomları göstermeyen kişiler de oluyor.

Asemptomatik kişilerin koronavirüs ve hasta olup olmadıkları ise ancak test yaparak öğrenilebiliyor.

“HLA-DRB1*04:01” adlı geni taşıyan kişiler, şiddetli koronavirüse karşı daha iyi bir korumaya sahip. Bu durum koronavirüse karşı genetik direncin ilk net kanıtı oldu.

İngiliz araştırmasına göre, asemptomatik vakalar yani bu gene sahip kişilerin Avrupa'da daha yoğun olduğu belirtildi. Avrupa kökenli popülasyon bu tür vakalara daha açık. Yani genleri gereği koronaya karşı daha savunmalılar.

Araştırma ekibinden Dr. Carlos Echevarria şunları aktardı:

"İnsanlar koronavirüse yakalanır, ama hasta olmazlar. Nüfus bazında bunu bilmemiz, aşılama önceliğine buna göre karar vermemiz önemli. Semptom göstermeyen koronavirüs hastalarının virüsü yayma riski vardır. Koronavirüs, insanlığın karşılaştığı en büyük tehditlerden biri. Bazı insanların hangi sebepten hastalandığını ne kadar kolay anlarsak, kendimizi koronavirüse ve potansiyel diğer salgınlara karşı o kadar iyi savunabiliriz."

Editör: TE Bilişim