Düzenli doktor kontrolleri, diş ipi kullanımı ve diş fırçalama kadar beslenmenin de diş sağlığı üzerinde etkisi büyük. Şekerli ve asitli besinler diş yapısını bozarak çürümeyi hızlandırıyor. Diş ve diş eti problemlerinden korunmak için hangi besinleri tüketmeliyiz?

Karbonhidrat Alımına Dikkat!

Ağız ve diş sağlığı için karbonhidrat, protein ve yağ dengesi oldukça önemli diyen Alagöz, öğün dışında alınan karbonhidrata dikkat çekti.

Yağlar; besinlerin dişe tutunmasını azaltırken, plak oluşumunu engeller. Proteinler; asidik ortamı dengeler ve çürük önler. Karbonhidratlar; glikoz ve sükroz tabanlı ise çürüğe neden olur. Öğün dışında karbonhidrat tüketmek diş çürümesini hızlandırır.

Günlük beslenmede yeteri miktarda probiyotik alınmalıdır. Ağız ve diş hastalıklarını önlemek için meyan kökü tüketilmelidir. Meyan kökü, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliktedir. Dişeti iltihabını önler.

Aynı şekilde yeşil ve siyah çay da dişlerimizi korur. Polifenol, kateşin ve florür içeren bu çaylar rahatlıkla tüketilebilir.

Peynir ve süt de diş sağlığımızı korumada yardımcıdır. Kalsiyum, fosfat ve kazein içeren süt ürünleri dişleri saldırılara karşı savunur.

En Önemlisi Lif!

Lifli gıdalar doğal diş fırçası gibidir. Tükürük sayısını artırırlar ve dişleri korurlar. Polifenoller, flavonoidler, demir, mineraller, potasyum, kalsiyum ve bazı B vitaminleri açısından zengin olan kuru üzüm de dişleri korur.

Editör: TE Bilişim