Lotus Tohumunun 5 İnanılmaz Faydası!

Geleneksel Çin tıbbında ve mutfağında uzun süredir kullanılan lotus çekirdeği ya da lotus tohumu, birçok potansiyel sağlık yararı sunar. Genellikle kurutulmuş ve kabuklu olarak satılırlar…

Bilimsel adı Nelumbo nucifera olan lotus çiçeğinin tohumudur. Lotus fıstığı olarak da adlandırılan lotus tohumu, tohumlar tamamen oluştuktan sonra, baş henüz yeşilken veya olgunlaşmaya başladığında çiçek başından hasat edilir. Çin ve Japonya'da yaygın olarak bulunurken, dünyanın diğer bölgelerinde özel Asya pazarlarının dışında bu ürünü bulmak zor olabilir.

Lotus çekirdekleri, USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'na göre magnezyum, potasyum, çinko, fosfor ve demir gibi birçok mikro besin maddesinin yanı sıra iyi miktarda protein ve lif içerdiklerinden büyük besin değerine sahiptir.

Lotus Çekirdeğinin Faydaları

Lotus çekirdeği, geleneksel Çin tıbbında, vücudun kan, doku ve diğer sıvı sistemleri için faydalı olduğu bir besindir. Ateş düşürücü ve kalbi yatıştırıcı niteliklere sahiptir.

Yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğu söylenen L-izoaspartil metiltransferaz adlı bir enzim içerir. Bu nedenle, bazen yaşlanma karşıtı kremlerde lotus özleri bulunur.

Lotus tohumunun asıl amacı ishali hafifletmektir. Ayrıca dalağın sağlığını iyileştirdiği ve gevşek dışkıyı sertleştirdiği söylenir. Bu tohumların iltihap önleyici etkileri sayesinde hemoroid problemini yatıştırdığı da bilinir.

Bu güçlü tohumlarda doku iltihabını hafifletmeye yardımcı olan doğal kimyasal bir madde olan kaempferol bulunur. Lotus tohumu genellikle diş etlerinin iltihaplanmasını iyileştirmek için kullanılır.

Lotus çekirdeklerinin vücut üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır, bu da stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve ayrıca tam bir gece uykusu çekmekte zorlananlar için uykusuzluğu tedavi edebilir.

Editör: TE Bilişim