Maydanoz bağışıklığı güçlendirir, iskelet, kas, kemik ve göz sağlığını geliştirir, böbrek, beyin ve kalp fonksiyonlarına yararlıdır. Birkaç yaprağını çiğnemek nefesinizi tazeler. Cilt ve saç bakımı için maydanoz çayı ve yağı kullanılır.

Maydanoz, hafif acı bir tada sahiptir. Maydanoz taze ve kurutularak tüketilebilir. Baharat olarak tariflere eklenir, farklı bir atıştırmalık olarak servis edilir ve yemeklerin süslenmesinde kullanılır. Tüm kısımları yenilebilir. Bakımı zor olmayan maydanoz, tüm sene boyunca evde de kolayca yetiştirilebilir.

MAYDANOZUN BESİN İÇERİĞİ

Maydanoz düşük kalorilidir, A, C ve K vitaminleri ilk sırada olmak üzere pek çok yararlı besin maddesi içerir.

100 gram maydanozun besin içeriği şu biçimdedir:

  • Kalori: 36 kcal
  • Protein: 2.9 gr
  • Yağ: 0.79 gr
  • Karbonhidrat: 6,3 gr
  • Lif: 3.3 gr
  • A vitamini: 421 mcg
  • C vitamini: 133 mg
  • K vitamini: 1640 mcg
  • Kalsiyum: 138 mg
  • Demir: 6.2 mg
  • Magnezyum: 50 mg
  • Fosfor: 58 mg
  • Potasyum: 554 mg
  • Maydanoz ayrıca organik asitler, flavonoidler, fitokitler, bitki lifleri, uçucu yağlar, tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit içerir.

MAYDANOZUN 6 FAYDASI

Antioksidanlar İçerir

Maydanoz, flavonoidler olarak bilinen antioksidanlar bakımından zengindir. Bitkinin bileşiminde belli başlı iki tane kuvvetli antioksidan bulunmaktadır: Mirisetin ve apigenin. Çalışmalar, mirisetin'in diyabetie, tümörlere ve kalp ve damar hastalıklarına karşı etkili olduğunu göstermektedir.

Apigenin nöron oluşumunu iyileştirir ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıları güçlendirir. Bu sayede konsantrasyona yardımcı olur ve hafızayı geliştirir. Bazı araştırmacılar Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirmek ya da ilerlemesini yavaşlatmak için bu besinin ideal olduğunu göstermektedir.

Kemikleri Güçlendirir

Maydanozda çok miktarda bulunan K vitamini, kemiklerin güçlenmesine ve mineral yoğunluğunun artmasına yardımcı olur. Kemik mineral yoğunluğundaki azalma, özellikle yaşlılarda kırık riski ile direkt olarak ilişkilidir. K vitamini bakımından zengin gıdalar yemek bu riski azaltır. Çalışmalar, yüksek K vitamini alımının kemik kırıkları riskini yüzde 22 azalttığını göstermiştir.

Maydanoz ayrıca kemiklerin kuvvetli kalmasına yardımcı olan kalsiyum, ergosterol ve C vitamini içerir.

Göz Sağlığını Geliştirir

Maydanozdaki üç karotenoid beta karoten, lutein ve zeaksantin, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Gıdalardan özellikle lutein ve zeaksantin ilk sırada olmak üzere yüksek miktarda karotenoid alımının yaşa bağlı gözlerdeki makula dejenerasyonunu azalttığını gösteren çalışmalar vardır.

Beta karoten vücutta özellikle korneayı ve gözlerin konjonktivasını koruyan A vitaminine (ya da retinole) dönüşür. Ayrıca gece görüş sağlığını güçlendirir.

Kalp Fonksiyonunu Destekler

Aynı flavonoidlerin tümü oksidatif stresi azaltır ve bu şekilde kalp ve damar sağlığını iyileştirir. Maydanoz tansiyonu ve kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.

58 binden fazla kişi üstünde yapılan bir araştırma, en yüksek folat alımına sahip grubun kalp hastalığı riskinin %38 oranında azaldığını kanıtlar. Maydanoz tüketimi bu folat alımının güçlenmesine yardımcı olur.

Mikroplarla Savaşır

Maydanozun antibakteriyel ve antifungal fonksiyonları vardır. Birçok çalışma, maydanozun zatürree ve menenjite neden olabilen Staphylococcus aureus bakterisine karşı etkili olduğunu göstermiştir. Maydanoz özü ayrıca, zehirlenmeye sebep olan Listeria ve Salmonella gibi gıdalardaki mikropların büyümesini önlemeye yardımcı olur.

Maydanozun içerisinde anti enflamatuar etkiye sahip esansiyel bir yağ olan öjenol bulunur. Özellikle sonbahar-kış aylarında önemli olan bağışıklık sistemini güçlendirmeyi ve virüse bağlı hastalıklara karşı direnci artırmayı sağlar.

Böbrek Fonksiyonunu Geliştirir

Maydanoz, böbrek taşlarının tedavisini destekleyen idrara çıkmayı, kalsiyum atılımını azaltmayı ve idrar asitliğini artırmayı destekler.