Meyve ve sebzelerin üzerinde pestisit bulunuyor. Bu tehlikeli madde sadece yıkamakla da geçmiyor!

Meyve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntılarını maalesef onları sadece yıkayarak temizleyemiyoruz. Hangi meyve ve sebzeler riskli? İşte tüm detaylar...

Gıdalardaki pestisit ve kimyasallar; kısırlık, sivilce, astım, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıklara davetiye çıkardığı söyleniyor. Gıda ürünlerini sabunla ve çamaşır suyuyla yıkayanlar ise büyük bir hata yapıyor.

Meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı?

En etkili yöntem ürünü su altında ovarak yıkamak. Ovma fırçası kullanılabilir. Su dışında hiçbir madde kullanılmamalı. Bu sadece riski artırır.

Kabuğunu soyacağınız meyve ve sebzeleri de yıkamanız gerekiyor. Meyve sebzelerinizi yıkamadan önce ellerinizi yıkamanız öneriliyor. Yıkama yapılan yerin de temiz olması şart.

Meyve sebzeleri yıkayıp dolapta saklamak da mikroorganizmaların artmasına olanak sağlayabilir. Direkt kullanımdan hemen önce yıkamak en doğrusudur.

En Kirli 12 Besin

1. Çilek 2. Ispanak 3. Karalahana, pazı, hardal otu 4. Nektarin 5. Elma 6. Üzüm 7. Kiraz 8. Şeftali 9. Armut 10. Dolmalık ve acı biber 11. Kereviz 12. Domates

En Temiz 15 Besin

1. Avokado 2. Mısır 3. Ananas 4. Soğan 5. Papaya 6. Bezelye 7. Patlıcan 8. Kuşkonmaz 9. Brokoli 10. Beyaz lahana 11. Kivi 12. Karnabahar 13. Mantar 14. Sarı kavun 15. Turuncu kavun

Öte yandan pestisitler sirkedeki asitle daha aktif hale geliyor. Meyve ve sebzeler sirkeli suda bekletilmemeli. Karbonatlı su daha etkili. Soğuk suda ovarak yıkama, ürünü soyma, haşlama, alkali iyonize suyla yıkama ve kurulama gerekiyor.

Editör: TE Bilişim