Baş ve yüz bölgesine bağlı trigeminal sinirinde oluşan aşırı hassasiyete bağlı olarak ortaya çıkan migren hastalığı nasıl tedavi edilir? Aşı olmak migrene çare midir?

Açlık, uykusuzluk, depresyon gibi bozukluklar migren ataklarını tetikleyebilir. Nöroloji uzmanının açıklamasına göre, migrende yeni dönem tedavi metotları geliştirildi. Baş ve beyin damarlarında görülen genişleme, erken yaşlarda bile görülebilen bir rahatsızlık. 35-45 yaş arasında ortaya çıkma olasılığı daha da artan migren, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. 10 yıl öncesine kadar migren tedavisinde sadece ilaçlar kullanılıyordu.

Migren Tedavisinde Aşı Yöntemi

Migren ataklarını gidermek için kullanılan ilaçların etkisi bir yere kadar sürüyor. Botulinum toksin ilacı kronik migrende şu ana dek tek onaylı tedavi seçeneğidir. İlaç ve tıp sektörü geliştikçe migren tedavisinde kullanılan yöntemler de değişiyor. Migren aşısı denilen ilacın, aslında hastalığı tamamen tedavi etme durumu söz konusu değildir. Aşı ile sinir uçlarına salgılanan ilacın, damarların genişlediği alandaki alıcıları bloke etmesi beklenir.

Ayda 4 ila 15 gün arasında baş ağrısı yaşayan hastalara ayda bir bu enjeksiyon uygulanır. 3. ayın sonunda migren ağrılarının %50'ye kadar azaldığı görülür. Ne yazık ki, bu tedavi ülkemizde henüz yoktur. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması beklenen migren aşısının pek çok kişi için umut olduğunu söyleyebiliriz.

Klasik tedavide ilaçlardan yeterli etkiyi alamayan hastalar için sinir blokajları da bir diğer alternatif. Daha ekonomik olarak görülen sinir blokajları Nöroloji uzmanı tarafından uygun görüldüğünde hastaya reçete edilebilir. Aylık migren ağrısı yaşanan gün sayısına göre botulinum toksin ise verilebilecek en güvenli ilaç türüdür.