Mikro Tese Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro tese işlemi menisi içinde hiç sperm olmayan erkeklerde mikroskobik bir yöntemle testislerden elde edilen dokudan sperm ortaya çıkarılmasıdır. Menisi içinde hiçbir şekilde sperm bulunmayan ya da yeterli kalitede sperm elde edemeyen kişilerden bu yöntemle sperm elde edilebiliyor. Bu uygulama genel anestezi ile kısa süre içinde yapılıyor.

Mikro tese işleminin temel prensibi testislerin açılması ve sperm kanallarının gözlenmesidir. Daha sonra genişletilmiş dolgun sperm kanallarının görüntülenmesinden sonra sperm elde edilmeye çalışılır.  Bu uygulama ile azospermi tanısı koyulan her 2 hastadan 1 tanesinde sperm elde edilebilir. Tabii bu süreçte altta yatan nedene de bakmak gerekiyor. Mikro tese yöntemiyle elde edilen spermler yumurta ile döllendiğinde başarılı bir gebelik ortaya çıkabilir.

Mikro tese uygulaması genellikle tüp bebek tedavisi sırasında kullanılıyor. Bunun dışında sadece erkekte sperm elde edilmesi sürecinde de mikro tese yöntemine başvuruluyor.  Tabii her aday bu uygulama için uygun bir kişi değildir. Bu nedenle yapılan değerlendirmeden hemen sonra mikro tese yapılıp yapılmayacağına bakılır.

Bkz: Mikro Tese Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro tese nasıl yapılır?

Mikro tese işleminde kısırlık tanısı olan erkeklerden sperm elde edilebilir. Sağlıklı bir sperm elde edilmesi için erkekte tüm kanalların tek tek detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor.  Bu uygulama 120-150 dakika arasında değişiklik gösteriyor. Bu uygulamada öncelikle anestezi işlemi yapılır. Normalde lokal anesteziyle yapılabilecek bir işlem olmasına karşın uzun olması sebebiyle genel anestezi ile de yapılabiliyor.

Cerrahi işlem anında işlemin kolay yapılabilmesi için mikroskop kullanılıyor. Uygulama sırasında testisler tamamen açılıyor. Daha sonra testisin tamamen açılmasının ardından sperm kanalları 20-30 kat kadar büyütülüyor.

Sperm kanallarının yeterli büyüklüğe gelmesinden sonra sperm kanalları daha net ve canlı şekilde görülebiliyor. Bu süreçte  dolgun görünen spermler yanında kan damarları da detaylı olarak izlenebiliyor. Kan damarlarının izlenebilmesi testislerin kanlanması süreci de bozulmadan cerrahi uygulama yapılabiliyor. Uygulamadan sonra gerekli diğer prosedürler uygulanarak cerrahi uygulamalar yapılıyor ve çocuk sahibi olunması sağlanıyor. Mikro tese çok çeşitli tedavilerde kullanılabilen bir yöntem oluyor.

Mikro tese kimler için uygundur?

Erkeklerde azospermi tanısı olan her erkek mikro tese için uygun bir adaydır. Azospermi tanısı koyulduktan sonra ilk olarak genetik inceleme yapılıyor. Bu süreçte erkekliğin belirleyicisi olan Y hormonu detaylı olarak inceleniyor. Daha sonra Y kromozomu üzerinde sperm üretimini denetleyen AZF bölgesi ve alt bölgeleri de inceliyor.

Bu süreçte AZF bölgesinde farklı problemler yaşanabilir.  Bu bölgenin alt bölgeleri olan A,B ve C bölgelerinde tam noksanlık varken hiçbir şekilde vücutta sperm üretimi olmaz. Bu hastalara da mikro tese uygulanması imkansız olur. Bu hastalar dışında tüm hastalarda mikro tese uygulaması başarılı bir şekilde yapılabilir.  Mikro tese ameliyatında kişiye özel bir tedavi planı yapılıyor.

Mikro tese için nelere dikkat edilmelidir?

Mikro tese işlemi cerrahi bir uygulama olarak görülüyor. Bu işlemde testis böglesinden direkt olarak sperm taraması yapılıyor. Bu nedenle uygulama öncesinde bir beslenme ve diyet listesine gerek kalmaz. Ancak bazı durumlarda meni içinden az sperm çıkması durumu olabiliyor. Bu durumda hastanın meni öncesi cinsel perhiz yapması gerekiyor. Bu hastalar dışında ise tam azospermi hastalarında cinsel perhiz yapılması gerekmez.

Mikro tese öncesi dikkat edilmesi gerekenler arasında kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması da vardır. Cerrahi müdahale söz konusu olduğunda kan sulandırıcı ilaçlar en az 5-7 gün önce kesilmelidir. Diyabet, tansiyon gibi sistemik hastalığı olan kişilerde doktor izni ile mikro tese işlemi yapılmalıdır.

Mikro tese ikinci defa yapılır mı?

Mikro tese ameliyatında birden fazla işlem yapılabiliyor. Öncelikle burada hastadan ilk işlemde sperm elde edilip edilmemesi de önemlidir. İlk mikro tese işleminde sperm elde edilen kişilerde %90 oranında tekrar sperm elde edebilirsiniz. Altta yatan nedenlere göre sperm elde edilse de tekrar elde edilmeme olasılığı düşük olsa da vardır.

İlk mikro tese işleminde başarılı şekilde sperm elde edilmemesi durumunda ikinci mikro tese işleminde sperm elde edilebiliyor. Bu süreçte sperm elde etme durumu %30 oranında oluyor. Mikro tese işleminden sonra ilk operasyon önemli olmaksızın ikinci defa yeniden uygulamaya başvurulabiliyor.

Mikro tese riskleri nelerdir?

Her uygulamada olduğu gibi mikro tese riskleri olan bir hastalıktır. Enfeksiyon, ağrı ve kanama gibi riskler olabilir. Ancak bu risklerin önüne geçebilmek için ameliyat sırasında iyi şekilde kanama kontrolü yapılması gerekiyor. Bunun yanında ameliyattan sonra 24 saat boyunca kanama olan bölgeye buz uygulanması gerekiyor.

Hastanın erken iyileşme sürecinde hareket etmekten kaçınması gerekiyor. Bunun yanında testislerin yukarıda tutulması ve sıkı iç çamaşırları giyilerek bunun sağlanması önemlidir. Aynı zamanda ilk dönemlerde antibiyotik kullanılmamalıdır. Mikro tese riskleri uzman bir hekim tarafından yapıldığında ortadan kalkıyor.

Mikro tese başarı oranı nedir?

Mikro tese başarı oranı tamamen kişiye göre değişiklik gösteriyor. Azospermi olan hastalara göre ve işlemin yapıldığı merkeze göre başarı oranı değişir. Aynı zamanda sperm kalitesine göre de başarı oranı değişiklik gösteriyor.  Spermde kalite düşük olursa başarı oranı da düşecektir.

Sperm kalitesinin uygun olduğu ve başarılı bir uzman tarafından yapıldığı takdirde çocuk sahibi olmak çok da kolay olacaktır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Editör: TE Bilişim