Okullarda küçük çocuklar arasında yaygın kullanılacak olan figürlü maskeler ile ilgili uzmanlardan korkutan bir uyarı geldi. Vaka sayıları 45 bin seviyesine yaklaştı herkes yeniden tedirgin olmaya başladı. Omicron varyantıyla birlikte yükselişe geçen vakalarla ilgili velileri uyaran Doç. Varol ‘Öğrencilerin okullarda figürlü maskeleri değiştirdiklerini duyuyoruz’ dedi.

Okullarda yayılan bu ciddi tehlike herkesi korkuttu. Özellikle küçük yaştaki öğrenciler arasında sık olarak kullanılacak olan resimli maskelerle ilgili uyarı geldi. Çocukların kendi aralarında baskılı ve figürlü olan bu maskeleri değiştirdikleri öğrenildi. Vaka sayılarının bunun gibi durumlarla daha da artış göstermesinden büyük endişe ediliyor. Uzmanlar velileri uyardı.

Tekirdağ Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, okullarda öğrencilerin maskelerini değiş tokuş yaptıklarını belirterek, "Çocuklara özel, standart bir cerrahi maske, bu riski ortadan kaldıracak. Dolayısıyla bulaş riskini de azaltacaktır. Tek tip maske olması çok daha güvenli. Böylece virüsün geçişi engellenebilir. Okul ve sınıf ortamında virüsün geçişini kolaylaştıracak çok faktör var. Bunlara ek bir de maskeler; maske değişimi olunca risk artıyor" dedi.

Varol, "Çünkü o dönemde çocuklar meraklı oluyor, istekli oluyor, heyecanlı oluyor. Birtakım baskı ve figürleri arkadaşlarında görüp beğeniyorlar. Bize gelen haberler de esasında birbirlerinin maskelerini aldıklarını, değiş tokuş yapmış olduklarını öğreniyoruz. Aslında bunlar riskli. O yüzden onlara uygun standart cerrahi maske aslında bu riski ortadan kaldıracak ve görece bulaş riskini de azaltacaktır.Riski azaltabilmek için önlemlerden bir tanesi" dedi.

'KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURUN'

Doç. Dr. Varol, tüm vatandaşların aşılarını yaptırmaları ve maske, mesafe, temizlik kurallarına uymaları gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Temel problem, ne kadar çok insan birbiriyle temas ederse o kadar çok pozitif vaka oluyor. Virüs insandan insana geçerken mutasyona uğruyor. Mutasyona uğradığı zaman bu kötü yönde yani daha bulaşıcı, daha öldürücü yönde de olabiliyor. Daha da hafifleyebiliyor ama görünen şu ki, insandan insana biz geçişi aşıyla veya temasın engellenmesiyle ya da sadece mesafeyle veya maskeyle engelleyemediğimiz, durduramadığımız sürece varyantlar baskın varyant olarak yayılıyor. 'Delta'da bunu gördük. 'Delta' çok daha bulaşıcı, dedik ve bir anda kısa bir süre içinde ülkeye girer girmez yaygın varyant 'Delta' oldu. Şu anda bütün dünyada 'Omicron' tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu da bir mutasyon sonucu ortaya çıkan bir varyant. 'Delta'dan da daha bulaşıcı olduğu söyleniyor. Ülkemize girdiği an şunu söyleyebiliriz ki, kısa süre sonra eğer yeteri kadar aşılanmazsak mesafe, maske, hijyen kuralına uyum sağlamaz isek, yaygın hale gelen mutasyon artık 'Omicron' varyantı olacak. Bu noktada yerine getirmemiz gerekli olan şey esasında aşılamanın hızla tamamlanması, eksik aşıların tamamlanması, maske, mesafe, hijyen kuralına uyulması, kalabalık ortamlardan uzak durulması."