2019 yılının sonlarında baş gösteren ve gün geçtikçe daha fazla yayılım gösteren covid-19 herkes kadar hamile ve yeni doğum yapmış anneleri tedirgin etmektedir. Hal böyle olunca anneler bu tedirginlikleri ile başa çıkamamaktadır. Çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzman doktorlarımız bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilmenin yollarını bizlerle paylaştı.

Hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını düşünen anneler maalesef emzirmekten korkmaktadır. Emzirmenin ve anne sütünün önemini vurgulayan uzman doktorlar bu süreçte anne ve anne adaylarına emzirmenin kurallarından bahsetmektedirler.

Anne Sütü Mucizesi

Anne sütü bebeği tüm hastalıklara karşı adeta bir kalkan gibi korumaktadır. Dünya sağlık örgütü tarafından yürütülen araştırmalar da gösteriyor ki henüz anne sütü aracılığıyla covıd-19 bulaşan bir vakaya rastlanmamıştır. Aksine birçok sağlık kuruluşunun yürüttüğü çalışmalar gösteriyor ki anne sütünün içerisinde hastalıklara karşı koruma görevi üstlenen antikorlar bile bulunmaktadır. Bunun yanı sıra covıd enfeksiyonu geçiren annelerin bebeklerini emzirmeyi bırakmaması öneriliyor. Dünya sağlık örgütü başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşumuz anne sütünün önemini vurgulamakta ve ilk 6 ay mutlaka bebeklerinin anne sütü ile beslenmesini önermektedirler.

Güven İçinde Emzirmek için 7 Altın Kural

  • Covid –19 sürecinde en büyük önlemimiz şüphesiz sosyal mesafe ve maskelerimiz. Emziren annelere en az 2 olacak şekilde ağız ve burnu kapatan cerrahi maske takılması önerilmektedir.
  • Hijyen konusunda annelerimizin daha dikkatli davrandıkları konusunda hiç şüphe yok. Emzirmeden 10 dakika önce elleri bol su ile yıkayarak el temizliğine dikkat edilmesi güvenli emzirmek için en önemli noktalar biri.
  • Covid-19 geçirmekte olan annelerimiz bebekleri için sütlerini sağarak bebeklerine ulaştırmaları da mümkündür.
  • Emzirmeden önce göğüsleri yıkamak ve kurulamak da bebeğinizi emzirmeniz için oldukça önemli bir adımdır.
  • Covid-19 pozitif iseniz bebeğinizi ayrı bir oda da tutmanız en sağlıklı seçim olacaktır. Banyo ve kişisel bakımlarını ayrı bir bireyin üstlenmesi de oldukça önemlidir.
  • Gün içinde daha az kişiyle görüşmek ve misafir kabul etmemek gerekiyor. Çok fazla temas edilen yüzeylerin sık sık temizlenmesi de bu dönemde oldukça önemli.
  • Covid-19 testiniz pozitif ise endişeye mahal vermeyiniz. Doktorlarınızla görüşerek anne sütüne zarar vermeyecek ilaçlar tercih etmelisiniz. Sütünü sağabilir ve bebeğinize ulaştırması için birinden yardım isteyebilirsiniz.
Editör: TE Bilişim