Panik atak sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. İşte bununla etkili bir şekilde nasıl başa çıkabileceğinizi anlatan harika 8 yöntem!

Panik atak aslında fiziksel duygularınızı tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır. Birinin ölümünü, travmatik bir durumu veya kalp kırıklığı sonucu başlar. Sizi içeriden öldürür ve aynı anda hem uyuşturur hem de korkutur. Panik atak meydana geldiğinde, kendiniz üzerindeki kontrolünüzü kaybettiğinizi veya kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedersiniz. Bu tür durumlarla başa çıkmak, atakların üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek bazı önerilerimiz var.

Panik Atağı Durdurmanın Yolları

Panik atakları kontrol etmek veya durdurmak kolay bir iş değildir çünkü panik atak geçirebileceğiniz anı önceden bilemezsiniz. Atakları kontrol altına almanızı sağlayan bu önerilerden bazıları hemen sonuç almak içindir, bazıları da sizi uzun vadede koruyacaktır.

İlaç tedavisi

Sık sık panik atak geçiriyorsanız, bir terapiste gidin ve panik atakları kontrol edebilecek bazı haplar alın. Benzodiazepinler panik atak semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olur. Mutlaka uzman görüşü almanız gerekir.

Derin nefes alma tekniğini kullanın

Panik atakta, korkunun üstesinden gelmek ve nefes darlığını atlatmak için derin nefes alma tekniğine başvurun. Diyaframdan nefes alıp vermeyi deneyin. Derin nefes egzersizleri yapan kişilerin panik atak geçirme olasılığı daha düşüktür ve dikkatlerini oldukça etkili bir şekilde kontrol edebilirler.

Panik atak geçirdiğinizi bilin

Panik atak geçirdiğinizi öğrendikten sonra onu kontrol etmek için uygun önlemleri alabilirsiniz. Bunun için bu kötü anın geçeceğini bilmelisiniz. Kendinizi duygusal olarak istikrarlı hale getirin, duygularınızı kontrol edin ve başınıza kötü bir şey geleceği korkusunu ortadan kaldırın, bu panik atağı durdurmaya yardımcı olabilir.

Gözlerinizi kapatın

Ataklara sebep olan dış ortamın etkisini azaltmak için kriz başlar başlamaz gözlerinizi kapatıp nefesinize odaklanmalısınız. Panik atağı kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Farkındalık önemli

Farkındalık sizi gerçekliğe bağlı tutabilir ve etrafınızda neler olup bittiğinin farkında olmanızı sağlayabilir. Panik atak yüzünden etrafınızdakileri unutuyorsunuz ve çok sabırsız oluyorsunuz. Bu nedenle farkındalık, kendinizi bu korku ve ayrılıktan uzaklaştırmak için önemlidir. Bu, panik atakla savaşmanıza ve nasıl bir şeyin yaklaştığını bilmenize yardımcı olabilir. Şunları deneyin:

  • Şimdiye odaklanın
  • Duygusal durumunuzu bilin
  • Stresi azaltmak için meditasyon yapın

Kas gevşetme tekniğini kullanın

Kas gerginliği, panik atak ve kaygının hayati bir belirtisidir. Kas gevşeme teknikleri, gerginliğin vücut üzerindeki etkisini azaltmaya ve gevşeme hissini artırmaya yardımcı olabilir. Rahatlayın ve kas gevşetici hareketler yapın.

Mutlu olduğunuz bir yeri hayal edin

Panik atak geçirirken mutlu bir ana odaklanmak zor olabilir, ancak panik atağın sizi etkilemesini önlemenin etkili bir yoludur. Bunun için stresinizi azaltmanız ve rahatlamanız gerekir. Farklı araştırmalara göre, doğaya ve görselleştirmeye daha fazla zaman ayırırsanız, kaygınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Ataklarınızı kontrol altına almak için güzel zamanları ve mutlu anıları hayal etmeye çalışın.

Hafif egzersizler yapın

Egzersiz aslında stres ve kaygıyı yönlendirmeye ve vücuda odaklanmanıza yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, panik atak geçirmenizi önleyen hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı artırmaya yardımcı olur. Doktorlara göre, kapasitenizin yaklaşık %60-90'ında egzersiz yapmak panik atak ve anksiyete ataklarını azaltmaya yardımcı olabilir. Panik ataktan hemen sonra yapılan hafif egzersiz sabırsızlığı ve nefes alma sorunlarını da azaltabilir.