Leziz mi leziz tropikal bir meyve olan papayanın çekirdekleri de en az meyvesi kadar faydalıdır. İşte, papara çekirdeği faydaları...

Papaya çekirdekleri, bilimsel adı Carica papaya olan papaya meyvesinin merkezinde bulunan küçük, yuvarlak, siyah tohumlardır.

Bununla birlikte, sadece yenilebilir olmakla kalmazlar, aynı zamanda lezzetli ve eşsiz bir tada sahip oldukları gibi, çok büyük bir besin zenginliğine de sahiptirler.

Jelatinimsi bir tabakayla çevrili oldukları için tohumları çıkarabilir ve yıkanıp tüketilebilir. Hatta baharat olarak kullanılmak üzere öğütülebilir, salatalara, çorbalara, soslara eklenebilirler. .

Papaya Çekirdeği Besin Değerleri

Papaya tohumları, yüksek düzeyde yağ, protein ve magnezyumun yanı sıra diyet lifi, kalsiyum ve fosfor dahil olmak üzere en faydalı besinleri içerir. En önemlisi bu tohumlar, sindirim sağlığı ile çok yakından bağlantılı olan özel papain enzimlerini içerir. Ayrıca çeşitli alkaloidler, proteolitik enzimler ve diğer aktif bileşenlere sahiptir.

Papaya Çekirdeği Faydaları

Papaya çekirdeklerinin en etkileyici faydaları arasında böbrek sağlığını iyileştirme, sindirimi düzenleme, artrit ile ilgili iltihabı ve ağrıyı tedavi etme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kilo vermeye yardımcı olma özellikleri yer alır.

Cilt bakımı

Bu tohumlarda bulunan antioksidanlar ve vitaminler, vücudunuzun serbest radikal savunmasını güçlendirmeye, kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Vücudu Detoksifiye Eder

Çalışmalar, bu tohumların ve enzim bileşenlerinin böbrek fonksiyonunu uyarmaya ve vücuttaki toksisite seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Anti-inflamatuar Özellikler

Genellikle artrit ve diğer kronik durumlarla ilgili ağrı ve iltihaplanma için doğal bir tedavi olarak kullanılır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendir

Bu tohumlarda bulunan fenolik bileşikler ve flavonoidler, vücudunuzu yabancı patojenlere ve olası enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.

Antikanser Potansiyeli

Çalışmalar, Papaya çekirdeklerinin, belirli kanser türleri için potansiyel olarak tümör büyümesini yavaşlatabilen, durdurabilen veya tersine çevirebilen immünomodülatör bileşenlere sahip olduğunu göstermiştir.

Sindirime Yardım Eder

Papain, besin alımını, bağırsak hareketlerini ve bağırsağınızın bakteriyel ortamını düzenleyebilen bir sindirim enzimidir. Kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sorunları önler.

Papaya Çekirdeğinin Yan Etkileri

Pek çok faydasına rağmen, kan basıncı, doğurganlık ve kalp sağlığı üzerindeki etkisi de dikkate alınmalıdır. Ayrıca, bu çekirdeklerin aşırı miktarda tüketilmesi, gastrointestinal problemler ve alerjik reaksiyonlar olarak ortaya çıkabilen zehirlenmelere neden olabilir.

Kan basıncı

Araştırmalar, bu tohumların kan basıncını düşürebildiğini, ancak diğer kan basıncı ilaçları ile birlikte tehlikeli olabileceğini bulmuştur.

Doğurganlık

Bu tohumlar geleneksel olarak erkek doğum kontrol yöntemi olarak bilinir, bu nedenle bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız bu tohumları yemekten kaçının.

Kalp sağlığı

Bu tohumlarda yüksek düzeyde yağ vardır, bu nedenle aşırı miktarda tüketimi, kolesterol seviyenizi düşürebilir ve kalp hastalıkları riskinizi artırabilir.