Son yılların en merak edilen beslenme şekli pesketaryen diyet nedir, nasıl yapılır? İşte, merak edilenler...

Bitkisel temelli bir beslenme şekli olan Pesketaryen diyette süt, bal, yumurta, balık ve deniz mahsulleri de tüketilebiliyor. Bu diyette kırmızı ve beyaz ete yer yok.

Büyükbaş hayvanların ve kümes hayvanlarının eti tüketilmemelidir. Midye, kalamar gibi deniz ürünleri ve balık türleri tüketilmelidir.

Hayvansal ürünlerden süt ve süt ürünleri, bal ve yumurta tüketilebilir. Kurubaklagiller, ceviz, badem, fındık, tahıllar, sebze ve meyveler de bu diyetin bir parçasıdır.

Omega 3 ve fosfor açısından zengin besinlerin yer aldığı bu diyet, kalp-damar sağlığını korur ve tansiyonu korur. Kalsiyum içeren besinler sayesinde iskelet sistemi güçlenir. Bu gıdalar immün sistemini güçlendirip, metabolizmayı hızlandırır.

Uzmanlar, haftada en az 400 gr balık tüketmenin olumlu etkilerinden bahsetmektedir. Kalp hastalıkları ve kanserden korunmak için kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Kan şekeri ve kolesterolü dengeleyen lif içerikli besinler tüketilmelidir. Diyetteki tüm bu besinler bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir.

Pesketaryen Diyeti Kimler Yapmamalı?

Hamile kadınlar, gelişme çağındaki çocuklar, yaşlılar, B12 vitamin eksikliği yaşayan ve demir eksikliği anemisi olan bireyler için uygun değildir.

Pesketaryen Diyeti Zayıflatır mı?

Yeterli ve dengeli beslenmeye uyulduğunda, öğünlerin protein, karbonhidrat, yağ ve lif içeriği doğru ayarlandığında ağırlık kaybı sağlayacaktır.

Bir Günlük Örnek Beslenme Menüsü

Sabah:

2 parmak büyüklüğünde beyaz peynir

1 adet yumurta

Çeri domates, maydanoz, roka

8-10 adet zeytin veya 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi (şekersiz)

1 tatlı kaşığı pekmez veya bal

1-2 dilim tam buğday unu ekmeği

Öğle:

1 kase mercimek çorbası

6-7 yemek kaşığı dereotlu bakla yemeği

1 kase zerdeçallı yoğurt

Ara:

Yarım nar

10 adet badem

Akşam:

150 gr ızgara sarı kanat

Roka salatası

Fırında biberiyeli sarmısaklı 1 orta boy patates

Ara:

1 su bardağı kefir

2 adet kivi

Editör: TE Bilişim