Bu mesleğin, kişilere prestij sağlamasının yanı sıra maddi olarak getirisi de oldukça yüklüdür. Bu sebeple, pilotaj eğitimi almak isteyen kişiler, üniversitelerin ilgili bölümüne yoğun olarak başvuruda bulunmaktadır. Fakat bu eğitimi almak, yalnızca üniversite sınavından yeterli puanı almakla ya da ücret karşılığında özel uçuş okullarından eğitim almakla mümkün olmamaktadır.

Pilot olmak, üniversitelerin ve yetkilendirilmiş uçuş okullarının verdiği eğitimler ile mümkündür. Fakat bu eğitimin alınabilmesi ve mezuniyet sonrasında bu mesleğin icra edilebilmesi için kişilerin taşıması gereken bir takım özellikler ve aranan kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlerin başında ise; kişinin sağlık durumunun uygun olması ve pilotluk mesliğini yapmasında bir engel bulunmamasıdır.

Günümüzde, artan stres ve yaşanan duygu durumu bozuklukları nedeni ile antidepresan kullanımlarında artış gözlemlenmektedir. Dolayısı ile kimi zaman pilotluk mesleğini icra eden kişiler de antidepresan kullanmak zorunda kalabilmektedir. Fakat, pek çok ilaç gibi antidepresan ilaçları da pilotlar için risklidir. Bu sebeple, pilotlar antidepresan kullanamamaktadır; çoğu pilot alımları ilanında kişilerin kullanmayacakları ilaçlar arasında antidepresan yer almaktadır. Pilotların ve uçuş ekibinin antidepresan kullanmayacağına dair kısıtlama, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından getirilmektedir.

Pilot Olma Şartları

Pilot olmak için kişilerin sağlaması gereken şartlar bulunmaktadır, bunlar:

  • Kişilerin, üniversitelerin ilgili bölümlerinden ya da uçuş okullarından mezun olması ve pilotluk lisansı alması,
  • Kişilerin, pilotluk mesleğini yerine getirmeye engel olabilecek sağlık sorunlarına sahip olmaması,
  • Kişilerin soğukkanlı olması ve el-göz koordinasyonuna sahip olmasıdır.

Pilotaj eğitimi, ülkemizde çeşitli üniversiteler tarafından verilmektedir. Üniversitelerin bu bölümünden mezun olan kişiler pilot ünvanı ile mezun olmakta ve çeşitli kurumlarda çalışmaya başlayabilmektedir. Fakat pilotaj eğitimi almak pilotluk mesleğini yerine getirmek için yeterli değildir; sağlık anlamında ciddi kriterler bulunmaktadır.

Pilot Olmak İsteyenler İçin Sağlık Şartları

Pilot olmak isteyen kişiler için ciddi sağlıksal şartlar bulunmaktadır. Bu şartların başında sağlık durumu gelmektedir. Pilot olmak isteyen kişilerin ve pilotluk lisansını almış olan kişilerin beden sağlığı gibi ruh sağlığının da yerinde olması gerekmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yayımlamış olduğu talimatta pilotların kullanmasının yasak olduğu, kullanılırsa mesleğin yapılmasına engel olacak ilaçları listelenmiştir. Bu ilaçlar içerisinde antidepresan ilaçları da yer almaktadır. Talimatnamede kullanılması yasak olan ilaçlar ve hastalıklar net bir biçimde ortaya konmuştur. Daha ayrıntılı bilgi için talimatnameye bakılması gerekmektedir.