Puzzle Ve Çocuk Gelişimine Etkisi


            Çocukların gelişimleri esnasında birçok etken vardır. Bu etkenler çocukların eğitimi ve hayatı tanımaları için oldukça önemlidir. Bazı etkenler vardır ki anne babanın kontrolü altında daha bilinçli bir şekilde çocuklara fayda sağlayabilecek bir konuma yükselirler. Bunlardan birisi de puzzle’dır.  

Puzzle Nedir?

            Puzzle bir bütünün parçalara ayrılarak yapım esnasında birbirinden kopuk gibi görünen parçaların yeniden bir bütünü oluşturmasıdır.

Puzzle’ın Faydaları Nelerdir?

            Puzzle, çocuk gelişiminde oldukça faydalı bir rol oynamaktadır. Çocukların düşünsel, bilişsel, dokunsal ve duyusal gelişimlere katkısı kanıtlanmış gerçeklerdir. Çocukların puzzle yapma aşamasında parçaları bir araya getirirken kullandıkları veriler zihinsel gelişimi de birlikte getirmektedir.

            Ayrıca çok karmaşık gibi görünen puzzle’a ait parçaları bir araya getirerek bitiren çocuk başarmanın hazzını ve keyfini de yaşamayı öğrenir. Böylece zorlukların üstesinden gelebileceğini ve sabır göstererek başarının geleceğini de anlamış olur. Bir işi başarı ile sonlandırmak çocuğu mutlu edeceği gibi aynı zamanda özgüven gelişimine de olumlu katkı sağlamış olmaktadır.

            Aynı zamanda çocukların motor becerilerini ve el-kas koordinasyonunu sağlamakta da puzzle’ın oldukça büyük etkisi vardır.  Puzzle oynamayı seven bir çocuğun el becerileri artarken eş zamanlı olarak da problem çözme yetisi kazanmış olur.

Kaç Yaş İtibari İle Puzzle Oynanabilir?

            Uzmanlar 2,5 veya 3 yaşından sonra çocukların daha rahat ve kolay bir şekilde puzzle yapabileceklerini belirmektedirler. Ancak 12 aydan itibari ile bebeklerin önlerine anne baba gözetimi ile 2 li parçalar halinde puzzle konularak, birlikte bu parçalar birleştirilmeye başlanabilir. Bu hem bebeğin anne baba ile paylaşacağı keyifli bir an sağlar hem de bebekte ileriye dönük bir zemin oluşturulmuş olur. Bebek yaşlarda 2 parça olarak tanışılan puzzle ile yetişkinler için 5000 hatta 10000 parça olarak hazırlanmakta olan puzzle’lar ile hayat boyu süregelen bir arkadaşlık kurulabilmektedir.

Puzzle Çeşitleri

            Puzzle, materyalleri itibari ile çeşitlendirilmiştir. Küçük yaştaki çocuklar için daha çok ahşap ve sünger puzzle tercih edilirken, biraz daha büyük çocuklar için karton ve üç boyutlu puzzle çeşitleri daha çok ilgi görmektedir.

Tüm puzzle çeşitlerine Oyuncak Evreni sitresinden ulaşabilirsiniz.
 

Editör: TE Bilişim