Kadınların korkulu rüyalarından biri olan rahim ağzı kanserinin erken tanısında kullanılan İleri Teknoloji Servikal Tarama Cihazı “Luviva” İzmir Kent Hastanesinde hizmete sunuldu. Cihaz, rahim ağzı dokusunda gelişen kanser öncülü hücresel değişimleri, smear ve HPV testine göre 2 yıla kadar daha erken evrede tespit edip hasta başında anında sonuç veriyor.

Türkiye’nin en kapsamlı kanser merkezlerinden birini hizmete açmaya hazırlanan İzmir Kent Hastanesi’nin, teknolojik alt yapısı, Türkiye’de kadınlar arasında görülen kanserler arasında 9. sırada yer alan rahim ağzı kanserinin erken tanısında kullanılan Luviva cihazı ile güçlendirildi. Cihazla taramanın 80 saniye sürdüğünü belirten Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Demir, “Rahim ağzı kanserinin nedeni, insan papilloma virüsüdür (HPV). Yaklaşık 100 HPV tipi var, çoğu düşük riskli tiplerdir. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi verilerine göre 2008 yılında rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,1’dir. Özellikle kadınlarda 21 yaşından sonra başlamak üzere yılda bir smear testi yapılması ve 2 yıl üst üste smear sonuçları normal çıkacak olursa 2 yılda bir smear testi yapılması erken tanı için şimdiye dek uygulanan yöntemlerdi. Klasik Pap smearlerin rahim ağzı kanserlerini yakalamadaki duyarlılıkları yüzde 65-70, sıvı bazlı smearlerin ise yüzde 70-80 arasında. Yeni teknolojiler ile bu oranlar yükseldi, tespit süresi kısaldı” diye konuştu.

Hastanenin kadın hastalıkları ve doğum bölümünde çalışan tüm ekip ve hekimlerle bu hizmeti verdiklerini belirten Prof. Dr. Demir, yöntemi şöyle anlattı: “Luviva; rahim ağzı dokusunda gelişen kanser öncülü hücresel değişimleri, smear ve HPV testine göre 2 yıla kadar daha erken evrede tespit eden ve hasta başında anında sonuç veren, İleri Teknoloji Servikal Tarama Cihazı. Bu yöntem rahim ağzına gönderilen farklı dalga boylarındaki ışığın doku derinliklerine ulaşıp, oradaki sağlıklı ve enfekte hücrelerden yansıyan ışınların farklılıklarının tespit edilmesi esasına dayanıyor. Luviva’nın duyarlılığı yüzde 87-91 civarında. Bu yöntemde sonuçları düşük, orta ve yüksek riskli olarak bildiriyor. Hekimler, 80 saniye süren taramada elde edilen sonuçları değerlendirerek gerektiğinde ileri teşhis ve tedavi amaçlı diğer prosedürlere geçiş kararını hemen verir. Luviva cihazı sayesinde tanı amacı ile yapılacak kolposkopi ve biyopsi oranları yüzde 30-35 oranında azaltılabilir.”
Kaynak: iha