Sabah bulantıları genel olarak gebelik belirtileri arasında ilk sıralarda yer alır. Dizi ya da filmlerde bir kadının hamile olduğunu anlamak için onun kustuğunu görmek yeterlidir. Ancak bu, sabah bulantılarının her kadında görüleceği anlamına da gelmez. Ve bununla birlikte, sabah bulantıları endişe duyulacak bir durum da değildir. Sabah bulantıları ne zaman başlar? Ne kadar sürer? Tehlikeli midir?... İşte cevapları:


Sabah Bulantıları Ne Zaman Başlar?
 

Gebelik sürecinde görülen mide bulantıları genellikle sabah saatlerinde görüldüğü için sabah bulantıları adını almış olsa da, gün içerisinde herhangi bir saatte de görülebilir. Gebeliğin 4. haftasından sonra başlar ve 9. haftasına gelindiğinde en kötü seviyesine ulaşmış olur.



Genellikle daha sağlıklı bir gebelik için artan hCG hormonu ve Östrojen hormonları sebebi ile ortaya çıktığı tahmin edilen sabah bulantılarının sebebi tam olarak bilinememektedir. İkiz, üçüz bebekler gibi çoğul gebeliklerde ve kız bebek gebeliklerinde sabah bulantılarının daha çok görüldüğünü de belirtmeden geçmemeliyiz.

Sabah Bulantıları Ne Kadar Sürer?

Her kadında farklı zamanlarda başlayan ve farklı şiddetlerde görülen, hatta bazı kadınlarda hiç görülmeyen sabah bulantıları, kadınların %5'lik bir kısmında gebeliğin sonuna kadar devam etse de, 3. aydan itibaren devam etmesi durumunda doktora danışılması gerekmektedir. Genel olarak 14. hafta; yani gebeliğin ilk 3. ayının sona ermesinin sonrasında sabah bulantıları da sona ermektedir.



Her ne kadar gebelik belirtileri arasında yer alsa da sabah bulantıları kadınların %30'luk şanslı kısmında hiç görülmez. Bu durum onların aklında soru işaretlerinin oluşmasına sebep olabilir. Ancak doktor kontrolünde olan kadının hormon seviyelerinde herhangi bir problem olup olmadığını; dolayısı ile herhangi bir sorunun varlığını doktor çok rahat görebilecektir.

Sabah bulantılarının olmayışı, anne adayının midesinin çok hassas olmadığını işaret edebileceği gibi, vücudunun yüksek hormon seviyelerine dayanıklı olduğunu da gösteriyor olabilir. Her ne sebeple olursa olsun, gebeliğinin ilk üç ayında sabah bulantıları ile karşılaşmayan kadınlar şanslı grup içerisinde yer almaktadırlar ve bu durumun keyfini çıkarmalıdırlar.

Editör: TE Bilişim