Haber TS- Haber Servisi-  Göz hastalıkları içinde en yaygın olanıdır denilse, kuşkusuz şaşılık nedir sorusunun cevabı olur. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile şaşılık hastalığında büyük yol alınmıştır. Özellikle küçük yaşlarda tedaviye başlanması şartı ile %100 açısal uyum bozukluğu çözülebiliyor.

Dış görünüşü aşırı şekilde olumsuz etkilemesi ve görme üzerinde de kötü etkilere sebep olabiliyor. Tedavi sürecinde kararlı olunursa başarılı sonuçlar almak kesinlikle mümkün. Gözlerin insan vücudu için önemi söz konusu olunca kesinlikle her türlü tedaviden yana olumlu tavır sergilemek sağlıklı bir karar olur.

Şaşılık nedir?

Sağlıklı bir insanda gözler arasında doğru orantılı bir paralellik vardır. Bu paralellik bozulduğunda ortaya çıkan fiziksel bozukluğa şaşılık denir. Gözler arasında açısal olarak uyum bozukluğu şaşılık nedir sorusuna verilecek güzel bir cevap olur. Hastalık gözlerden bir tanesinin yukarı bir tanesinin ise sağ sola ya da içe doğru kayma eğilimi göstermesine neden olur.

Genetik bir hastalık olduğu için tedavisi için büyük uğraşlar verilir. Zamana yayılan bir süreçtir. Çoğunlukla başarılı sonuçlar alınır. Her hastalık türünde olduğu gibi erken başlangıç her zaman önemlidir.

Şaşılık nedenleri?

Şaşılık nedenleri arasında gerçekten şaşırtacak birçok etmen vardır. Bunların arasında en baskın olanı genetik olarak görülmektedir. Fakat çeşitli araştırmalarla hastalığın sonradan da ortaya çıktığı kanıtlanmıştır.

Şaşılık nedir hangi nedenler ile şaşılık belirtileri ortaya çıkar soruları için şu cevapları verirsek yeterli olacaktır.

  • Şaşılık Genetik yapıya bağlı olarak görülebilir.
  • Diyabet hastalığı sebebiyle görülebilir.
  • Beyin tümörlerinin verdiği hasarlarla ortaya çıkabilir.
  • Hipertansiyon atakları sonrasında oluşabilir.
  • Down sendromu hastalığı sebebiyle görülebilir.
  • Hidrosefali ile gözler üzerinde oluşabilir.
  • Beyin felci geçiren hastalar üzerinde ortaya çıkabilir.

Şuana kadar en çok şaşılığa yol açan nedenlerin bunlar olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla da vakalar bu nedenlere bağlı olarak tedavi altına alınır.

Şaşılık belirtileri nelerdir?

Şaşılık belirtileri nelerdir sorusu her gün yüzlerce insanın cevap aradığı bir soru olmaktadır. Önemli husus şu olsa gerek. Şaşılık nedir ve nasıl fark edilir. İşte bu noktada belirtilere bakılması gerekiyor.

Açısal uyum bozukluğuna sebep olan şaşılığın en çok görülen belirtileri şunlardır.

  • Çift görme
  • Bulanık görme
  • Güneş ışığında tek gözü refleks olarak kapatma
  • Gözün en önemli özelliklerinden olan 3 boyutlu görme kaybının yaşanması
  • Kaçınılmaz baş ve göz ağrıları
  • Baş ve gözün hastalık sebebi ile bakılmak istenilen yere birlikte çevrilmesi

Yaygın belirtiler arasındadır. Fakat bazen yukarıdaki belirtiler fazlası gerekebilir şaşılık için. Bu konuda hemen uzman yardımı alınması gerekiyor.

Şaşılık çeşitleri nelerdir?

Şaşılık çeşitleri nelerdir konusunda açıkça sınıflamalar yapılmıştır. Gözlerin dışa kayması, içe kayması ve uyumsal olarak içe kayması olarak görülür. Ortaya çıkma sebepleri açısından ele alınırsa bu noktada şu türleri de göz ardı etmemek gerekir:

  • Gizli şaşılık
  • Yetişkinlik dönemine girdikten sonra görülen şaşılık
  • Kırma kusuru ile ortaya çıkan şaşılık
  • Göz kaslarında yaşanan felçler ile oluşan şaşılık
  • Doğumsal genetik olarak getirilen şaşılık

Şaşılık nedir kısaca ele alınırsa, üstteki nedenlere bağlı olarak yine üstteki çeşitleriyle ortaya çıkan görme bozukluğudur.

Şaşılık teşhisi nasıl konulur?

Şaşılık teşhisi nasıl konulur, kesinlikle çok basit hekim kontrolleri ile tanı anında konulabilir. Genetik olarak ailede daha önceden bu hastalık varsa çocuklarda görülme olasılığı da doğru orantılı olarak artacaktır. Yine vurgulamakta fayda var çocuk yaşlarda konulan erken tanı, tedavi başlangıçları ile %100 olumlu sonuçların alınması çok kısa zamanda gerçekleşir.

Göz konusunda kendinizde ya da çocuğunuzda şüphelendiğiniz bir durum varsa korkmaya gerek yok klinik muayenesi için hastaneye gidilmelidir. Çünkü göz olsun diğer organlarınız olsun riske atılması sağlıklı bir karar değildir. Bu yüzden tedavi yöntemleri zaman alsa da teknolojinin gelişmesi ile her şey mümkün oluyor.

Şaşılık nedir tedavi yöntemleri nelerdir?

Şaşılık nedir tedavi yöntemleri nelerdir sorusu için şunları diyebiliriz. Öncelikle tanı konulan hasta hakkında zaman geçirmeden kapsamlı göz muayenesi yapılmalıdır. Ardından şaşılık türü ya da neden kaynaklı ortaya çıktığı saptanır. Tedavi bu bilgiler neticesinde daha kolay olur.

Kişinin göz yapısı müsaitse cerrahi müdahale ile şaşılıktan kurtarılabilir. Bebeklik döneminde bu yönteme başvurulması göz tembelliğini tamamen ortadan kaldırabiliyor. Daha sonraki yaşlarda yani 2 yaş ve ilk çocukluk döneminde şaşılık bozukluğunun giderilmesi için gözlük ile damlalar tedavide kullanılır. Ayrıca bir gözün kapatılması da etkili yöntemler arasındadır.

Şaşılık nedir sorusunu merak ediyorsanız, hekime gitmediyseniz yukarıdaki belirtilere bakarak az da olsa kendi üzerinizde ve çocuğunuz için farkına varabilirsiniz. Bu sayede göz sağlığını korumuş ve şaşılık tedavisi için güzel bir başlangıç yapmış olursunuz.

Editör: TE Bilişim