3 milyon doz aşı Ankara Esenboğa Havalimanı'na geldikten sonra Sağlık Bakanlığı'nın deposuna nakledildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 günlük test sürecinin ardından olumsuz bir durumla karşılaşılmazsa aşılama sürecine geçileceğini belirtti.

Çin'den getirilen Sinovac corona virüs aşısının 3 milyon dozluk ilk bölümünü taşıyan Türk Hava Yolları'na ait "TK 6175" sefer sayılı "Boeing 777" tipi uçak, saat 05.44'te Esenboğa Havalimanı'na indi.

BAKANLIĞIN DEPOSUNA ULAŞTI

Konteynerler, uçaktan alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı'nın deposuna nakledildi. Depoya ulaşan aşıların indirilmesine başlanacak.

14 GÜN TEST EDİLECEK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı GM koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız" ifadelerini kullandı.

İLK OLARAK SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR AŞI OLACAK

Öte yandan aşı ilk olarak koronavirüs ile birebir temas halinde olan sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanacak. Aşılar 2 doz şeklinde yapılacak.

BAKAN KOCA ARACI FİRMA İDDİALARINA YANIT VERDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aracı firma kullanıldığına dair iddialara da yaptığı açıklama ile cevap verdi. Koca, Keyman İlaç A.Ş.'nin Sinovac firmasının Türkiye'deki distribütörü olduğunu ifade ederek, "Biontech ve Oxford aşısı dahil olmak üzere tüm aşı üreticileri ile devlet olarak bizzat aracısız görüştük. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye'deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. Sinovac firmasının Türkiye'deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Üstelik 7 yıldır bu durum böyledir" dedi.

"KEYMEN, TEK YETKİLİ DİSTRİBÜTÖRÜMÜZDÜR"

Açıklamasında aşıların üreticisi olan Sinovac firmasının mektubunu paylaşan Bakan Koca, mektubun içeriğini paylaştı ve "Keymen ,Türkiye ve Azerbaycan'da tek yetkili distribütörümüzdür. Covid-19 aşısına yönelik tüm görüşmeleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlıkları ile Sinovac doğrudan müzakere ederek yürütmektedir. Keymen Sinovac'ı, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) da Türkiye'yi temsil etmektedir" ifadelerini kullandı.