Sivilceler görüntüleri itibariyle hiçbir zaman sevilmeyen cilt sorunudur. Hemen her yaş grubunun hayatında yer alan bazen bir tanesinin çıkışı bile sinir edici olurken bu sayının fazla olup bir cilt sorunu halinde olması çok daha can sıkıcıdır. Tedavi amaçlı dermatologlar tarafından ilaçlar ve takviyeler çoğu zaman cevap verici nitelikte olup ama işin aslında kişinin kendi cildini tanıması ve dolayısıyla ona göre davranması olduğu anlaşılır. Cilt ne kadar iyi tanınırsa ve buna göre bakımı da yapılırsa üzerine biraz da yaşam kalitesi eklendiğinde geri dönüşüm zaten keyif verici olacaktır.

Cilt Tipinin Önemi

Her birey cilt tipini bilirse yapılacaklar kapsamı çok daha belirleyici olacaktır. Cilt kuru ise ona göre ilaçlar, takviyeler, temizleme ürünleri gibi bir kombinasyon meydana gelir. Aynı şekilde konu sivilce tedavisi olunca da bir dermatolog cilt tipine göre tedavi belirler.

Yaşanan sorun sivilceler olduğunda, cilt tipi de belirlendiğinde bazen evde de yapılabilecek küçük dokunuşlarla rahatlatıcı maskeler uygulanabilir. Önemli olan sorunlu olan cildin bu dokunuşlarla nefes almasını sağlamaktır. Hele hele kişi kendine iyi gelen maskeyi yakalarsa sonuç her geçen gün mükemmel sınıfına doğru ilerleyecektir.

Evde Yapılabilecek Maskeler Neler Olabilir

  • Yulaf Ezmesi Maskesi
  • Yoğurt Maskesi
  • Yumurta Beyazı Maskesi
  • Limon Suyu ve Karbonat Maskesi
  • Tarçın-Bal Maskesi

Yulaf Ezmesi Maskesi

Yulaf ezmesi tüm cilt tiplerine uygun bir maske tipidir. Cilde bebeksi bir yumuşaklık katar. Yulaf ezmesi cilde bir fırça yardımı ile nazikçe sürülerek de sivilce oluşumunda etkili bir maskedir. Maske 2 çay kaşığı yulaf ezmesi birkaç damla su ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ile hazırlanır. Oluşan bu kıvam göz halkaları dışında yüze uygulanır. Gerekli kuruma sağlandıktan sonra ılık suyla yıkayarak nemlendirici sürülüp dinlendirmeye alınır. Bu maskenin haftada bir kez uygulanmasında sorun yoktur.

Yoğurt Maskesi

Yoğurt sağlık için yararlı bir yiyecek olduğu kadar cilt için de tam bir dosttur. Özellikle yağlı ciltlerde sivilce problemi daha çok yaşandığından yoğurt yardımıyla bu sorunu hafifletmek mümkündür. Yoğurt ile cilt canlanacak, parlayacak ve çok daha sağlıklı bir görüntü kazanacaktır. Yüzün her tarafına sürülen yoğurt 10 dakika sonra soğuk suyla yıkandığında ciltteki parlaklık dikkat çekici hale gelecektir. Kuru cilt yapısına sahip bir kişi buna 1 çay kaşığı bal ekleyerek uygulayabilir.

Yumurta Beyazı Maskesi

Yumurtanın akı eşittir sivilcelerden kurtulmak tır. Yumurtanın beyazının çırpılarak köpük haline getirilmesi; yağlı cilt birkaç damla limon suyu ekleyerek desteklenmesi yeterli olacaktır. Bu karışımla 20 dk beklemek cildin sıkılaşmasını ve beraberinde sivilceler, lekeler hatta hatta yara izlerinin bile yok olmasında yardımcıdır.

Tarçın-Bal Maskesi

Tarçın hemen herkesçe sevilen bir baharat türüdür. Tarçının cilde uygulanması da olumlu sonuçlar verdiğinden üzerine bir de balla bir kombinasyonunda tam bir antibakteriyel karışım kazanıldığı muhakkak bir gerçektir. 1 çay kaşığı tarçın ve 1 yemek kaşığı bal şaheserler yaratacak bir maske tipidir. Sivilceleri yok etmesinin yanısıra cilde verdiği parlaklık ve canlılık ta işin diğer tarafıdır.

Limon Suyu ve Karbonat Maskesi

Karbonat ve limon suyu birleştiğinde tam bir sivilceye karşı bir karışım elde edilir. Karbonat herşeyden önce tıkanmış olan gözenekleri bir bir açtığından ciltte bir ferahlama duygusu başlayacaktır. Cildin kirlerinin temizlenmesi demek üzerindeki yükün azalması demektir. Bu karışım ağız ve göz bölgelerinden uzak tutularak 1 çay kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı karbonat şeklindedir. Bu maske sadece hassas cilde sahip olanlara önerilmez.Karbonat etkili bir bileşen olduğundan bu maskenin yapım sıklığı çok fazla olmamalıdır.

Elbette ki, yaşanan ciddi bir sivilce sorunu ise ; yapılması gereken tıbbi bir tedavi olmalıdır. Doktor kontrolünde kullanılan ilaçlarla doğru tedavi her zaman kaçınılmazdır. Evde yapılan maskeler ise, sadece cildi dinlendirici, ferahlatıcı belki biraz takviye edici yöndedir. Cilt maskeleri esnasında cilde hoyratça bir yaklaşım yerine hafif masajlarla uygulama yapılmalı, zaten yorgun olan cilt daha çok yorulmamalıdır.

Cilt bakım ister, sevgi ister, özen ister. Karşılığında alacağınız gülümseme ise pırıl pırıl sağlıklı bir sizsinizdir.

Editör: TE Bilişim