Siyah kuru üzüm sadece tatlılarda değil, sağlığımızı geri kazanmamızda da başroldedir. İşte kuru üzümün faydaları.

Siyah kuru üzüm, genel sağlığınızı zenginleştirmeye yardımcı olan besleyici bir güç merkezidir. Faydalarını ve bunları yemeklerinize nasıl ekleyebileceğinizi öğrenin.

Kurabiye, kek ve turtalarda kullanılan kuru üzüm, solunum yollarında öksürük ve iltihabı tedavi etmek gibi birçok geleneksel tıbbi uygulamada da kullanılmaktadır.

Siyah Kuru Üzümün Besin Değerleri

Kuru üzüm, doğal şeker, lif ve karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca kayda değer miktarda protein içerirler. Kuru üzümdeki mineraller potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve sodyumdur. Kuru üzüm aynı zamanda bir C vitamini ve folat kaynağıdır. Bu besinlerin genel sağlığı iyileştirmede nasıl yardımcı

Siyah Kuru Üzümün Faydaları

Siyah kuru üzüm, çürükleri ve diş eti hastalıklarını önlemeye, diyabeti yönetmeye, bilişi artırmaya, sindirimi düzenlemeye ve sağlıklı kan basıncının yanı sıra kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olur.

Kalbi Korur

Düzenli olarak siyah kuru üzüm yemek sizin için son derece yararlı olabilir. Kalp sağlığınızı koruyabilecek önemli bir diyet lifi ve polifenol kaynağıdır. Kuru üzümlerin LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmede ve ayrıca kan basıncı seviyelerini düzenlemede yardımcı olabileceği açıklanmıştır. Siyah kuru üzümleri gece boyunca suda bekletmek ve sabah erkenden tüketmek, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan çok eski bir uygulamadır.

Ağız Sağlığını Korur

Diyetinize siyah kuru üzüm eklemek diş etlerinizi ve dişlerinizi güçlü tutmanın harika bir yoludur. Chicago, Illinois Üniversitesi'nde yürütülen araştırmaya göre kuru üzüm, oleanolik asit, oleanolik aldehit, linoleik asit ve linolenik asit gibi antimikrobiyal bileşikler içerir. Oral patojenlerle savaşırlar ve sizi çürüklerden ve diş eti hastalıklarından korurlar.

Diyabeti Yönetir

Siyah kuru üzümler düşük ila orta glisemik indekse (GI) sahiptir, bu da bu kuru meyvelerdeki karbonhidratların kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde etkilemediği anlamına gelir. Ayrıca çeşitli araştırmalar, siyah kuru üzümün kan şekeri düzeylerini düzenlemede çok yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.

Hafızayı Geliştirir

Yaşa bağlı hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı oldukları için besin açısından zengin meyve ve sebzeleri dahil etmek önemlidir. Siyah kuru üzümlerin, hafızanın yanı sıra bilişi geliştirmeye yardımcı olan mükemmel antioksidan özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Kanserle Savaşır

Food and Function dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma çalışması, kuru üzümlerin kolon kanseri hücreleriyle savaşmaya yardımcı olduğunu öne sürüyor. Kuru üzümlerde fenolik adlı bileşiklerin varlığı nedeniyle bu mümkündür. Ayrıca siyah kuru üzümün antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-proliferatif özelliklerinin kanserden korumaya yardımcı diğer bileşenlerdir.

Sindirime Yardımcıdır

Sindirim sorunlarında, siyah kuru üzüm kesinlikle güvenebileceğiniz bir besindir. Lif bakımından zengin olan kuru üzüm, kabızlık riskinizi azaltır.