Asya mutfağının baş tacı soya sosu faydaları ile son günlerde öne çıkıyor. Peki soya sosu nelere iyi geliyor? Hangi rahatsızlıkları önlüyor?

Fermente soya fasulyesi ve buğdaydan hazırlanan soya sosu, dünya çapında en popüler soya ürünüdür. soya sosu, soya fasulyesi ezmesi, kavrulmuş tahıl, salamura ve kojiden yapılan sıvı bir çeşnidir. 'Soya' kelimesi, Japonca'da soya anlamına gelen 'shoyu' kelimesinden gelir.

Bugün soya sosu, Japonya ve Kore'den Avrupa ve ABD'ye kadar tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta ve hazırlanmaktadır. soya ve buğdaydan yapılan soya sosu iyi bir su, enerji ve protein kaynağıdır. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko gibi çeşitli mineraller açısından da zengindir. niasin, tiamin, riboflavin, B-6 vitamini ve folat gibi vitaminleri içerir.

SOYA SOSU FAYDALARI

Soya sosu faydaları arasında ilk sırada iltihabı ve alerjik tepkileri azaltmaya yardımcı olduğundan bahsedilebilir. Alerji ilaçları kadar güçlüdür.

Doğal olarak demlenmiş soya sosunun mide asitlerinin salgılanmasını iyileştirdiği ve böylece sindirimi desteklediği bilinmektedir. Soya soslu bir çorba içerek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Vücuttaki LDL yani kötü kolesterol seviyelerini düşürür. HDL yani iyi kolesterol düzeylerini ise artırır.

Ayrıca stresle ve stresin vücuda verdiği hasarla mücadele eder. Vücudunuzu serbest radikallerden korumaya yardımcı olur ve böylece yaşlanmayı yavaşlatır ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Araştırmalar, bu sosun vücuttaki patojenler ve virüslerle savaşan bir antikor olan immünoglobulin A üretimini arttırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan bir tür karbonhidrat içerir.

Soya sosundaki etken bileşikle kan basıncını dengede tutarak yüksek tansiyonu düşürür.

SOYA SOSU ZARARLARI

Soya sosunun tüketilmesi çoğunlukla güvenlidir, ancak bazı durumlarda birkaç yan etkisi olabilir. Bu yan etkiler, bu sosun besin içeriği ile bağlantılıdır; çok tuzlu soslar riskli olabilir. İşte bazı yan etkileri;

Tuz içeren soslar tansiyon ve kolesterol için risklidir. Bazı soya sosu türleri histamin alerjisine neden olabilir. Glutene ve buğdaya alerjisi olanlar tüketmemelidir.