Sinir sistemi ile sindirim sistemi arasındaki bağ oldukça güçlü. Son dönemde pek çok kişi strese bağlı bağırsak problemleri yaşıyor.

İrritabl bağırsak sendromu, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve karın ağrısı ile kendini gösteren bir hastalık. Toplumun yüzde 5'i ila yüzde 10'unu etkileyen bu hastalık, son zamanlarda daha çok kişide görülmeye başladı. Daha çok kadınlarda ve gençlerde görülüyor. En sık görülen belirtileri ise şunlar:

Depresyon, anksiyete, baş ağrısı, yorgunluk, fibromiyalji, jinekolojik ve mesane problemleri.

Stres, İrritabl Bağırsak Sendromunu Tetikliyor!

Genetik kaynaklı olabildiği gibi bağırsak sağlığının belli bir sebeple bozulmadı ve stres de en büyük sebepleri arasında gösteriliyor.

Bu kişilerde ishal, kabızlık, gaz sancısı ve karında şişlik gibi semptomlar görülüyor. Çok ciddi durumlar kendini belli ederken, bu hastaların acilen kolonoskopi yaptırması öneriliyor.

Erken teşhis ve müdahale bu vakalarda başarıya ulaşmanın temel anahtarıdır. Bağırsak problemi yaşayan hastalar yaşam tarzını sağlıklı bir diyetle değiştirmelidir. Kafein ve alkol azaltılmalıdır. Tetikleyici gıdalardan uzaklaşılmalıdır.

Bazı meyvelerde, yapay tatlandırıcılarda, baklagillerde ve yeşil sebzelerde bulunan fermente maddeler, irritabl bağırsak sendromuna yol açabilir. Bu gıdaların kısıtlanması ile bazı hastalarda şikayetlerde azalma sağlanabilmektedir.