Teff tohumu nedir? Ne işe yarar?

Yıllar içinde sağlık alanında çeşitli ürünlerin ismini duymaktayız. Bu ürünlerin bazıları hep varken bazılarının ismi yeni duyulmaya başlandı. Yeni keşfedilen gıdalardan biri olan teff tohumu insan hayatına girmiştir. Gıdaların yararları keşfedildiği zaman genel olarak yazılı ya da görsel basın tarafından duyurulur. Bilinçli tüketiciler ürün hakkında yazılan çizilen bilgileri okur okumaz hemen ürünü kullanmaya başlamaz. Kişinin bir ürünü iyice araştırması ve ürünün yararlarını, yan etkilerini doktora sorması sağlık için önemlidir. Türkiye’de hâlâ bir sürü kişinin ismini duymadığı bu bitki son zamanlarda dünya genelinde kullanımı artan bitkiler arasında girdi. Popülerlik seviyesi gitgide artan bitki ünlüler tarafından zayıflamak amacıyla tercih edilir. Diyet döneminde olan insanlar bitkinin tok tutma ve iştah kapatma özelliklerinden faydalanmaktadır. Kalorisinin düşük olması da ekstradan avantaj sağlar. Vejetaryenler bu bitkiyi protein ve kalsiyum zenginliği bakımından kullanabilir.

Teff tohumu nerede yetişir?

Asıl olarak üretildiği yer Etiyopya’dır. Fakat dünya genelinde Mısır, Avusturalya ve Kanada’da da ekilir. Senede sadece 1 defa ekilebilmektedir. Üç çeşit türü olan bitkinin bu türleri beyaz, kırmızı ve kahverengi renklerdedir. En minik tahıl tanesi olarak tarif edilebilir. Beyaz teff kestane tadına benzerken kırmızı olanı fındığı andırır.

Teff tohumu nasıl kullanılır?

Bitki hem tohum halinde kullanılır hem de tohumundan un yapılır. Unun vücuda sağladığı faydalar oldukça fazladır. Faydaları bilindikçe bu ununun kullanımı artar. Ekmek yapımında kullanılan un aynı zamanda tatlıların yapımında da tercih edilir. Sabah kahvaltısı için yapılan kreplerde teff unu kullanılır. Un enerji verdiği için bu sayede güne daha enerjik başlayabilirsiniz. Tohumundan fayda sağlamak isteyen kişiler ise bitkinin tohumlarını yemeklerin içerisinde kullanabildikleri gibi salatalara da karıştırabilir. Özellikleri bakımından kinoaya benzetilen bitkilerden biridir.

Teff tohumunun yan etkileri nelerdir?

Teff bitkisi ile ilgili net olarak bir yan etkiden bahsedilmemektedir. Fakat her besin gibi bu besinin de kullanım oranına dikkat edilmesi önem teşkil eder. Tüketme aşamasında sınırı aşmadan tam kararında tüketilmesi tavsiye edilir. Hamile, emzirme döneminde olanlar bitkiyi doktora sormadan kullanmamalıdır. Faydalarından bahsettiğimiz teff bitkisinin belirgin bir yararı olmadığı için bu hakkında söylenebilecek tek nokta dengeli tüketilmesidir. Kilo vermede etkili olan bitkinin kullanımı sürekli olarak artarak popülerleşti. Fakat diyetsiz kilo vermek gerçekçi bir durum değildir. Kilo verilebilmesi için öncelikle sağlıklı bir beslenme programı yapmak ve ona sadık olmak gerekir. Bunun yanında teff tohumunun sunduğu özelliklerden yararlanarak zayıflayabilirsiniz. Teff tohumu fiyatı ise güncel olarak değişiklik göstermektedir. Güncel fiyatları incelemek için sağlıklı kilo verme yazıları içeren kadinloji.com adresinden teff tohumu hakkında bilgi alabilir ve araştırma yapabilirsiniz. 

Editör: TE Bilişim