Günümüzde evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız sular sağlık açısından son derece zararlı ve temiz olmayan sulardan oluşuyor. Bu suları arıtmanın tek yolu su arıtma cihazlarıdır. İster ev tipi kullanım olsun isterse endüstriyel konuda olsun su arıtma sitemleri ve kimyasalları olmadan sağlıklı ve gerçek manada temiz bir su elde edemezsiniz. Sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz olan suyu taze ve temiz elde etmek için bu cihazları kullanabilirsiniz. Son dönemde hemen hemen her evde bulunan damacana sular da insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Damacana su plastikten oluştuğu için, güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman içelecek olan suyu zararlı hale getirmektedir. İşte bu ve bunlar gibi bir çok sebepten dolayı en mantıklı çözüm her zaman arıtma sistemleridir.

Suda bulunan her tür yabancı maddenin sudan ayrıştırılması için kullanılan konvansiyonel yöntemlerin başında reverse osmosis sistemleri gelir. Ters ozmoz veya ters ozmoz diye de adlandırılan bu yöntem çapraz akışa sahip membran filtrelerin su akışına ve hidrobasınca karşı fiziki bir engel oluşturmasıyla gerçekleşir. Ozmotik basıncı tersine çevirme işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren sisteme ise ters ozmoz reverse osmosis cihazı denir.


Reverse osmosis su arıtma işlemlerinde oldukça hassas membran filtreler kullandığından sudaki yabancı maddeler önceden mümkün olduğunca temizlenmelidir. Ters osmoz veya reverse osmosis cihazından önce gerekliyse kum filtresi, karbon filtresi, su yumuşatma cihazı kurulmalı ve ters ozmoz diğer adıyla reverse osmosis cihazına ön arıtma işleminden geçmiş su verilmelidir.


Reverse osmosis işlemi sıralaması şu şekildedir. Öncelikle membranlara zarar verme ihtimali olan, tortu, klor ve kirecinden arındırılır. Reverse osmosis cihazı girişine kadar en az 2-3 bar basınçlandırılarak ters ozmoz sistemine giriş yapılır. Burada kartuşlu su filtrelerinden 5 mikron hassasiyetle son filtreleme yapılır ve arkasından suya antiskalant kimyasalı dozlanır. Kimyasal dozajı otomatik pompalarla yapılır. İşlemden geçmiş su yüksek basınç pompası sayesinde proje tasarımında öngörülmüş basınca yükseltilir ve membranlara pompalanır. Membran hidrolik basınca karşı fiziki bir engel oluşturur ve membranın içinden sadece su molekülleri geçebilir. Konsantre olan taraftaki iyonlar ise bir miktar suyla birlikte sürekli olarak deşarj edilir.