Bebek, çocuk, ergen hatta yetişkin erkeklerde testis torsiyonu denilen kritik öneme sahip soruna rastlanabilir. Testis torsiyonu her 2 testisin veya tek testisin skrotum torbası içerisinde kendi kendine dışarıdan hiçbir neden olmadan veya dışarıdan belirli sert darbeler ve testislerin elle isteyerek çevrilmesi durumunda (elle çevrilse dahi testis torsiyonu olmasına sebep olunması çok zor bir ihtimaldir) testis torsiyonu meydana gelebilir.

Erkek hastanın ilk belirtileri testislerinde ağrı meydana gelmesi, testis üzerinde morarmaların boy göstermesi ve abdominal ağrı (boşluk böbrek kısımlarında ağrı bu ağrı karın bölgesine kadar yayılabilir) boy gösterir. Birçok hasta aşırı şiddetli ağrıya dayanamadan hastanelere kısa süre içerisinde başvuru yaparken bazı hastalarda ise ağrı şiddeti o kadar fazla hissedilmez ve daha geç sürede testis torsiyonu olduğu anlaşıldığı için hastaneye daha geç başvuru yapılır.

İlk 6 saat içerisinde testis torsiyonu olan erkek hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması ve burada gerek elle müdahale, gerek cerrahi tedavi ile sorunun çözülmesi için müdahale edilmez ise testisler çok fazla hasar alabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Testislere yeterli kan gitmeme sonrasında testislerin alınması ve yerine protez (sadece görsel amaçlı cinsel etkisi olmayan) testisler konabilir veya hastanın isteğine göre eğer ki testisler işlevini yitirmiş ise testis çıkarılı ve protez konmayabilir.

Hemen Korkmayın!

Testis torsiyonu daha çok testislerin geliştiği ergenlik dönemi ve ergenlik öncesi dönemde olur. Yetişkin erkeklerde her yaşta torsiyon görülme riski mevcut olmasına rağmen asıl etkilediği yaş grubu 11-19 arasıdır.

Hastanın testis iltihabı benzeri sorunları var ise ve testis üzerinde morarma durumu yok ise torsiyon olmadığı düşüncesine kapılınabilir ama yine de olası bir durumda derhal acil sağlık merkezlerine başvurulması veya yasal olarak hakkınız olan 112 acil servis hizmetinden sağlık güvenceniz olsun olmasın ücretsiz olarak yararlanabilecek olduğunuz akılda bulundurulmalıdır.

Editör: TE Bilişim